Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Lyckad kamp mot trollet Stalo

I veckan gästades Dorotea av Marianne Kappjell och den sydsamiska teatern från Norge. De gav en föreställning om trollet Stalo, eller Staaloe, för elever och allmänhet.

DOROTEA · Published nov 23, 2018 at 15:00

Stalo är en mytisk figur som finns i den samiska berättartraditionen och namnet stavas på lite olika sätt.

Han är ett ondskefullt väsen som gärna äter barn men samtidigt är han lite dum och lättlurad.

Han representerar alla mänskliga svagheter och ses som representant för kaoskrafterna i världen.

I föreställningen Staaloe - att bekämpa en kämpe, är det pojken Kauras som ska försöka överlista Staaloe och befria folket från hans förtryck.

Kauras är listig och han lurar det ondskefulla trollet som äter ihjäl sig efter en kappätning mot Kauras.

Tiden går och Staaloe faller i glömska.

Människorna är inte rädda längre och hotet från Staaloe är långt borta.

Men man kan aldrig vara säker. Staaloe återuppstår och nu vill han gifta sig med Kauras syster. Återigen måste trollet överlistas.

– Även om det är en gammal saga kan den sättas in i vår tid, säger Marianne Kappfjell. Trollet är tidlöst och sagan kan även lära oss i nutid någonting.

Det blev en beljublad föreställning och barnen levde verkligen in sig i berättelsen.

Efter föreställningen sa en av eleverna att föreställningen var lite skrämmande men att det kändes skönt när allting löste sig.

Även Marianne Kappfjell var nöjd.

– Barnen deltog i högsta grad och det var fint att få sådant gensvar.

Föreställningen gavs på norska med några samiska uttryck. Men några problem för barnen att förstå berättelsen fanns inte.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...