Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Kristina Ersviken är länshemslöjdskonsulent med uppgift att bland annat att främja utvecklingen av nyskapande slöjd med rötter i den västerbottniska traditionen. Foto: KRISTINA SANDIN

Hemslöjdens förespråkare i Västerbotten

Förr var hemslöjden nödvändig. De bruksföremål som behövdes tillverkades i hemmen. Så är det inte nu för tiden när allt går att köpa färdigt, men i dag kan slöjden vara nödvändig på ett annat sätt. I vår stressiga tid behöver vi lära oss långsamhet. Stilla oss till eftertanke och känna skaparglädje. En som brinner för hantverket är Kristina Ersviken, länshemslöjdskonsulent i Västerbotten.

Dorotea · Published nov 18, 2018 at 07:15

I Vuxenskolans lokaler i Vilhelmina är det slöjdkväll. Ämnet är återbruk, ett tema som ligger i tiden. Vi går från slit-och-släng till ta-vara-på om det så är gamla kläder eller matrester.

Länshemslöjdskonsulent Kristina Ersviken finns på plats och demonstrerar den japanska broderitekniken sashiko. En enkel och användbar teknik när det gäller att lappa och laga eller att dölja permanenta fläckar.

Som länshemslöjdskonsulent har Kristina Ersviken hela länet som arbetsfält men brinner lite extra för inlandet eftersom hon bor i Dorotea. 

Västerbottens läns hemslöjdsförening är huvudman med kontor i Umeå och som konsulent är uppgiften bland annat att främja utvecklingen av nyskapande slöjd med rötter i den västerbottniska traditionen.

Sytt och handarbetat har Kristina Ersviken gjort sedan barnsben. Hon var enda barnet i familjen och fick roa sig själv så bäst hon kunde.

– Jag har alltid velat ha något för händer. Slöjd var favoritämnet i skolan och det har alltid varit det textila. När jag sedan skulle utbilda mig var det naturligt att det blev något inom textil. Jag hade funderingar på en konstnärlig inriktning men det kändes alldeles för vågat.

Hon gick en rad skolor inom det mjuka slöjdområdet och träffade så småningom på en hemslöjdskonsulent och så var yrkesvalet gjort.

– Hon var så frejdig och hon inspirerade mig till att utbilda mig till hemslöjdskonsulent. Visst kändes det orsäkert, det finns bara två konsulenter i varje län, men jag tänkte, att har jag utbildningen har jag åtminstone en chans att få ett jobb som hemslöjds- konsulent.

Nu har Kristina Ersviken jobbat som hemslöjdskonsulent i länet i snart 20 år.

– Tiden går fort när man har roligt, säger hon och skrattar. Det känns som om jag började i går. Sedan har det varit så roligt eftersom jag är ifrån länet. Jag har haft stor nytta av det. Jag har till exempel jobbat på hemslöjden i Vilhelmina och Lycksele, på skolan i Åsele och gått skola i Skellefteå.

Kristina Ersviken tycker att hon har världens bästa jobb men att det kan vara svårt att hinna med allt som man vill göra.

– Vi är två länshemslöjdskonsulenter, min kollega Felix Wink arbetar med den hårda slöjden och i  Skellefteå finns Ulrika Hedlind Berggren, kommunkonsulent, som jag har mycket samarbete med. Det är ett stort län och vi får göra så gott vi kan. Vi har också ett bra samarbete med konsulenter i hela landet, vi är ju inte så många. Senast var vi på fortbildning i Rättvik, där temat var sameslöjd.

Trender kommer och går och det gäller även inom hemslöjd. På 70-80-talet vävdes och syddes många Västerbottensdräkter. 

– Sedan dalade intresset men nu ökar faktiskt intresset för dräkt och vi har nyligen haft en kurs i dräktsömnad. Även vävningen är på uppgång, liksom broderi. Många vill också  lära sig från grunden, som att spinna till exempel. 

Inom hemslöjden är ett av målen att arbeta för att hållbar utveckling och miljötänkande genomsyrar verksamheten. Det kan handla om återbruk, att laga och lappa, sy om och ta tillvara. 

–  Det är många kunskaper som håller på att försvinna, som vi måste försöka hålla kvar. Vi har bland annat ett flertal kurser och workshops i länet och försöker hela tiden utveckla utbudet.

Den här kvällen är det Vilhelminas tur att få ta del av Kristina Ersvikens kompetens.  Drygt tio kvinnor har kommit för att få inspiration och för att slöjda och umgås. Slöjden har också en betydelsefull social funktion.

Det kan vara dags att återinföra syjuntan.

Det är många kunskaper som håller på att försvinna.

Kristina Ersviken

Bosatt: I Dorotea.

Yrke: Länshemslöjdskonsulent.

Familj: Maken Stellan,  två vuxna söner, sonhustru, två barnbarn och ragdollkatten Zeppe.

Favoritteknik: Att arbeta med nål och tråd.

Intresse förutom slöjd:  Äldre designmöbler och textil.

Utställning som fastnat: Britta Marakatt-Labbas 24 meter långa broderi till Tromsö universitet. Den visades på Bildmuseet i Umeå. Om henne kan man läsa i senaste numret av tidskriften Hemslöjd.

Textilkonstnär: Hanna Ryggen, 1894-1970, svenskfödd norsk konstnär som gjorde banbrytande insatser för bildvävens roll som konstart. Från dekorativt hantverk till expressiv bildkonst.

Livsmotto:  Hemslöjd – våra händer formar framtiden.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.