Fredag 10 april 2020

Lokaltidningen

Håller musiktraditioner vid liv

Skoldagen är slut och då tar nästa lektion vid. I Dorotea spelar 18 tredjeklassare dragspel under ledning av musikpedagogerna Mauri Eira och Mona Stjerndorff.
– Vi håller dragspelstraditionerna vid liv. Barnen kan vara nästa generations spelmän, säger Mauri Eira.

Dorotea · Published feb 22, 2020 at 06:15

Dragspel är ett instrument som nog många förknippar med äldre män som spelar "gammtjoa". Instrumentet har också ofta ansetts som lite mindre fint och motståndare mot dragspel var bland andra den legendariske tv-profilen Sten Broman.

Men tiderna förändras och dragspelet har i dag fått en annan status.

I en termin har barnen i Dorotea spelat dragspel. Några av dem uppträdde på spelmansstämman i Dorotea i januari och med hjälp av medel från Västerbottens spelmansförbund fortsätter dragspelslektionerna ännu en termin.

Bakom satsningen står Mauri Eira och hans sambo Mona Stjerndorff. De är båda musikpedagoger och har länge arbetat för att göra folkmusiken mera tillgänglig och aktuell.

– Det hela började egentligen med att Västerbottens spelmän, där jag satt i styrelsen, beklagades sig över att ingen ville spela dragspel längre. Jag sa att jag skulle bevisa att de hade fel.

De drog igång ett projekt, Folkmusik i skolan, och åkte runt i kommunerna i inlandet med instrumenten dragspel, tvärflöjt, nyckelharpa och fiol.

– I höst drog vi i gång satsningen i Dorotea och i dag är det 18 elever, indelade i tre grupper som spelar dragspel, säger Mauri Eira.

Dagens lektion innehåller något nytt. Tidigare har eleverna lärt sig spela på gehör. De har lärt sig var de olika tonerna sitter på dragspelet men nu ska de lära sig läsa.

– När ni har lärt er läsa noterna så kan ni spela allt, säger Mauri Eira.

Mona går igenom var de olika noterna sitter på notlinjerna och förklarar skillnaden mellan till exempel helnot och halvnot. Därefter spelar barnen av hjärtans fröjd Lilla snigel och Mauri hade ett litet lamm. Det går lite si så där första gången men sedan sitter tonerna perfekt.

När ni har lärt er läsa noterna så kan ni spela allt.

Dragspel

  • Dragspel, även kallat dragharmonika eller handklaver, är ett luftdrivet fritungeinstrument. Ljudet frambringas av små genomslående metalltungor, likt munspelet och orgelharmoniet, medan luftflödet åstadkoms med bälgen.
  • Inom vissa kretsar såg man länge ned på dragspelsmusik. Anklagelserna mot instrumentet har varit flera. När dragspelet togs upp inom den folkliga dansmusiken vid tiden för sekelskiftet 1800–1900 anklagades instrumentet för att ha tagit död på den "äkta” folkmusiken.
  • På 1950-talet handlade debatten om dragspelets roll som musikbildande instrument. Kritikerna ansåg att instrumentet var så undermåligt att det inte borde få användas i de populära musikcirklarna. Den svenske musikvetaren Sten Broman var en av alla de som offentligt angrep dragspelet. På senare tid har dragspelet fått höjd status.

Källa: Wikipedia

Borgagården startar snickeri för att hålla igång

Borgafjäll Det är i askan om glöden finns. Det säger Joakim Engwall, ägare till Borgagården, som nu har startat ett möbelsnickeri. – Vi måste använda tiden till något positivt...

Disputation på distans

STORUMAN För första gången någonsin hölls en disputation i Storuman. Simon Näverlo, läkare i Lycksele och uppväxt i Kattiavan, försvarade sin avhandling i fredags om patienter...

Startar hjälpverksamhet

Vilhelmina Det är många människor som i dessa tider ställer upp och hjälper sina medmänniskor. En av dessa är Ulf Larsson i Vilhelmina, som erbjuder sig att åka och handla åt dem...

Åselepolisen i pension

ÅSELE Efter en lång och trogen tjänst som polis i Åsele sedan 1984 är det dags för Christer Svensson att dra sig tillbaka och gå i pension.

Tre nya döda i Västerbotten

Länet I dag torsdag rapporterar regionen att ytterligare tre personer avlidit till följd av covid-19 i länet, två under dagen och en i tisdags.