Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Nicke Grahn, kommunalråd i Dorotea, vill få fler att inse fördelarna med att bo på en mindre ort. Foto: KRISTINA SANDIN

”Fler borde inse fördelarna”

Vi måste få en landsbygdspolitik värd namnet. Det säger kommunalrådet Nicke Grahn, L, i en kommentar till befolkningssiffrorna.
– Vi inlandskommuner måste också samarbeta och marknadsföra oss och ge en positiv bild av området, säger han.

Dorotea · Published mar 10, 2019 at 07:10

Befolkningssiffrorna för Dorotea är dystra. Minskningen är störst i landet men kommunalrådet Nicke Grahn har en förklaring till varför det ser ut som det gör.

– Vi har haft en stor flyktingmottagning och många av dem har tyvärr flyttat härifrån. Flyttar en familj med fem barn så syns det i statistiken. Dessutom blir ju även Doroteaborna äldre och dör så småningom, och det föds få barn.

Samtidigt gläds han åt att Sorsele kommun har ökat sin befolkning enligt statistiken.

– Det är jätteroligt och det gör mig hoppfull inför framtiden. Jag tror också att fler och fler som flyttat ut är på väg tillbaka och att de inser fördelarna med att bo på en liten ort när de prövat på något annat.

Själv är han inflyttad till Dorotea från Stockholm, sedan många år.

– Jag har gjort ett aktivt val att bo och verka här. Livet är enkelt här, inte så stressigt, nära till det mesta och billigt att bo.

Han tycker att den negativa bilden av landsbygden som sprids är felaktig.

– Vi måste lyckas att bli av med myterna om inlandet som en förlorare och få bort exotifieringen. Här kan inlandskommunerna gå samman och marknadsföra oss och sprida det positiva som finns med att bo här.

Han efterlyser en effektivare landsbygdspolitik, som utflyttning av statliga myndigheter, bättre infrastruktur och högre reseavdrag.

– Sjösätt det som kom fram i landsbygdsutredningen. Där fanns många bra förslag som skulle gynna inlandet.

– Inlandskommunerna borde bli ett alternativ för fler. Vi behöver arbetskraft, det är billigt att bo och nära till allt. Det gäller att få folk att förstå det. De som är uppvuxna här förstår men den bilden måste spridas, säger Nicke Grahn.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.