Onsdag 8 juli 2020

Lokaltidningen

Doroteas träskmonster klippte till

Den kallas Träskmonstret, amfibiemaskinen från Dorotea som tar sig fram överallt och kan utföra en mängd olika arbeten i vatten, bland annat vassklippning. Förra veckan hölls en demonstration i Hemsjön i Överklinten.

DOROTEA/ÖVERKLINTEN · Published jun 8, 2020 at 17:15

Det är Torbjörn Hahlin, ägare och vd av Dorotea Mekaniska, som utvecklat maskinen som exporteras till omkring 50 länder.

– Våra största kunder finns i Ryssland. De har mycket våtmarker där det är svårt att ta sig fram, säger Torbjörn Hahlin.

Och tar sig fram, det gör Träskmostret, eller Truxor som maskinen heter. Oavsett om det är på land, vatten eller i lera.

– Det går i princip inte köra fast.

Maskinen går att förse med en mängd olika redskap och kan användas till bland annat muddring, vassklippning och bärgning av vass. Vid demonstrationen i Hemsjön visade Torbjörn Hahlin på maskinens effektivitet när det gällar just att bärga vass och sjögräs.

Till och med en rejäl fastvuxen tuva med vide följde med upp i Truxors grepp.

Demonstrationen, som var arrangerad av Överklintens vattengrupp och Mellanbygdens vattenråd, var populär. Vassklippning skulle kunna vara ett sätt att minska övergödningen.

Truxor kan följa botten med klippaggregatet ner till två meter och således rensa ett vatten effektivt från vass.

– Är det en meter djupt och du klipper nära vattenytan är det många växter som kommer upp redan inom ett par veckor, säger Torbjörn Hahlin.

Det går i
princip inte köra fast.

43 björnar skjutna hittills

STORUMAN Hittills under våren har samebyarna i länet skjutit tillsammans 43 björnar. Skyddsjakten har beviljats av länsstyrelsen efter att rovdjuren har orsakat stora skador inom...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport