Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Doro camp invigde nya kåtan

Strax före jul öppnade restaurangen i den nya kåtan vid Doro camp.
– Vi har fått ett jättefint mottagande och det har gått över förväntan, säger Tessa de Wilde, som tillsammans med Louis Brodsky, äger campingen i Dorotea.

Dorotea · Published feb 11, 2019 at 12:15

En välkomnande brasa mitt i kåtan möter restauranggästerna. I köket förbereder kocken Fredrik Gjersvold lunchen för de drygt 90 bilburna gästerna som till största delen kommer från Holland.

Nu har det snart gått tio år sedan holländarna Tessa de Wilde och Louis Brodsky tog över campingen i Dorotea. De hade förälskat sig i Skandinavien och när de så hittade campingen i Dorotea på nätet så bestämde de sig att ta över.

Under åren har de utvecklat campingen, restaurerat, byggt om och öktat utbudet av aktiviteter. Bland annat med en rad exotiska naturupplevelser som lockar turisterna.

Det senaste och kanske den största investeringen som de gjort är kåtan, som nu står färdig och som redan blivit en populär mötesplats för Doroteaborna.

– Det har hittills gått jättebra, säger Tessa de Wilde. Nu blickar vi framåt mot nästa projekt, säger hon och skrattar. Det ska alltid vara något på gång.

Det var i september förrförra året som kåtan började monteras upp på campingområdet. Funderingar på en ny restaurang hade funnits länge och när så paret hittade en kåta som var till salu i Umeå så slog de till.

Strax före jul kunde kåtan invigas.

– Nu har vi plats för uppemot 80 gäster mot tidigare 28. Då hade vi öppet bara under sommaren men nu kommer vi ha öppet året om. Varje dag serverar vi lunch och på helgerna har vi à la carte-servering.

Sex personer har fått jobb i och med den nya restaurangen. En av dem är kocken Fredrik Gjersvold.

– Det är superkul att få jobba här. Jag började med att planera matsedlarna och vi kommer att satsa framför allt på mycket vilt och lokalproducerat, det passar liksom bra i kåtan. Älgen som vi serverar i dag kommer från skogarna här omkring och kantarellerna kommer från fjället.

Ännu är inte allting färdigt i och vid kåtan.

– Vi ska bygga en uteservering och vi har planer på att flytta receptionen hit, säger Tessa de Wilde. Den förra byggnaden ska vi riva. Dessutom planerar vi för fler stugor.

Eftersom paret de Wilde och Brodsky kommer från Holland har de naturligtvis många holländska gäster.

– De tycker det är lättsamt eftersom vi kan språket men vi har också många andra utländska gäster.

­ Vår målsättning är att folk ska gilla att stå på vår camping.

Vi har fått ett jättefint
mottagande och det har gått över
förväntan.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...