Måndag 13 juli 2020

Lokaltidningen

Affärscoach Gabriel Holmlund och näringslivsutvecklare Emil Andersson i sina nya lokaler. Kommunens näringslivsavdelning har flyttat ut från kommunhuset och finns nu i Dorotea näringslivsarena. Foto: KRISTINA SANDIN

De ska lyfta näringslivet

Nu gör Dorotea kommun en satsning för att avancera i Svenskt näringslivs företagsranking. Kommunens näringslivskontor har flyttat ut från kommunhuset och återfinns numera i en lokal mitt emot SoliferPolar AB.
– Det ska göra det lättare för företagare att nå oss, säger kommunens nye näringslivsutvecklare Emil Andersson.

Dorotea · Published jan 23, 2019 at 07:15

Emil Andersson och affärscoachen Gabriel Holmlund har just flyttat in i sina nya lokaler. De utgör basen i kommunens näringslivsavdelning som nu ska jobba för att kommunen ska få ett bättre näringslivsklimat. Här finns det tre kontor och ett stort konferensrum för allehanda möten.

I december blåste också kommunen liv i Näringslivsnytt, som legat nere sedan februari 2017, då den förre näringslivschefen slutade.

– Tillsammans med företagare och köpmän i Dorotea har vi gett lokalen namnet Dorotea näringslivsarena, säger Gabriel Holmlund. Det ska bli en mötesplats i Dorotea.

– Hit ska företagare kunna komma och få svar på sina frågor som rör näringslivet. Vi tror att det är lättare att komma hit än att komma till kommunhuset.

Även Företagarna i Dorotea avser att anställa en projektledare som ska arbeta med näringslivsfrågor och enligt kommunchef Ollie Joenväärä kommer den personen att erbjudas plats i Dorotea näringslivsarena.

Dorotea näringslivsarena är tänkt att fungera som spindeln i nätet när det gäller kontakter mellan näringslivet och kommunen. Det kan till exempel gälla frågor som olika tillstånd, lokalbehov och dylikt.

Emil Andersson är kommunens näringslivsutvecklare sedan den 5 november.

– Jag kommer ursprungligen från Gävletrakten och har tidigare bott i södra Sverige men längtan norrut blev stor. Jag brinner för att hela landet ska leva och jag har fått ett bra bemötande här i Dorotea, säger Emil Andersson.

Han har ett konkret exempel på sin insats så här långt.

– Vi har löst frågan om kontanthanteringen här i Dorotea. Tillsammans har kommunen, länsstyrelsen och Post- och telestyrelsen och Loomis kommit fram till en lösning ska ska börja fungera i mars.

Gabriel Holmlund har tidigare varit projektledare i Dorotea för Möjligheternas region, ett näringslivsprojekt mellan åtta inlandskommuner som tog slut vid årsskiftet.

– Nu är jag projektledare för en fortsättning, NiMR, projektet Näringslivsutveckling i möjligheternas region, som har en annan inriktning och som löper fram till år 2021. I projektet lägger vi fokus på innovationer, kompetensförsörjning, kapitalförsörjning, ägarskiften och att verka för en större marknad för företagen här i inlandet.

Det återstår en del att göra i lokalerna innan Dorotea näringslivsarena invigs officiellt med öppet hus.

Hit ska företagare kunna komma och få svar på sina frågor som rör näringslivet.

Sorsele renar avloppsvattnet från läkemedel

Sorsele Sorsele kommun har fått drygt 3,1 miljoner kronor från Naturvårdsverket för en testanläggning för att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. – Pengarna är välkomna....

”Vi försöker ha det roligt när vi är på jobbet”

LYCKSELE Anders Haraldsson och Kent Sundström är svågrarna som ligger bakom den nyöppnade Camping & Fritidsspecialisten på Karossvägen. – Vi har tagit med i beräkningen att det...
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport