Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Affärscoach Gabriel Holmlund och näringslivsutvecklare Emil Andersson i sina nya lokaler. Kommunens näringslivsavdelning har flyttat ut från kommunhuset och finns nu i Dorotea näringslivsarena. Foto: KRISTINA SANDIN

De ska lyfta näringslivet

Nu gör Dorotea kommun en satsning för att avancera i Svenskt näringslivs företagsranking. Kommunens näringslivskontor har flyttat ut från kommunhuset och återfinns numera i en lokal mitt emot SoliferPolar AB.
– Det ska göra det lättare för företagare att nå oss, säger kommunens nye näringslivsutvecklare Emil Andersson.

Dorotea · Published jan 23, 2019 at 07:15

Emil Andersson och affärscoachen Gabriel Holmlund har just flyttat in i sina nya lokaler. De utgör basen i kommunens näringslivsavdelning som nu ska jobba för att kommunen ska få ett bättre näringslivsklimat. Här finns det tre kontor och ett stort konferensrum för allehanda möten.

I december blåste också kommunen liv i Näringslivsnytt, som legat nere sedan februari 2017, då den förre näringslivschefen slutade.

– Tillsammans med företagare och köpmän i Dorotea har vi gett lokalen namnet Dorotea näringslivsarena, säger Gabriel Holmlund. Det ska bli en mötesplats i Dorotea.

– Hit ska företagare kunna komma och få svar på sina frågor som rör näringslivet. Vi tror att det är lättare att komma hit än att komma till kommunhuset.

Även Företagarna i Dorotea avser att anställa en projektledare som ska arbeta med näringslivsfrågor och enligt kommunchef Ollie Joenväärä kommer den personen att erbjudas plats i Dorotea näringslivsarena.

Dorotea näringslivsarena är tänkt att fungera som spindeln i nätet när det gäller kontakter mellan näringslivet och kommunen. Det kan till exempel gälla frågor som olika tillstånd, lokalbehov och dylikt.

Emil Andersson är kommunens näringslivsutvecklare sedan den 5 november.

– Jag kommer ursprungligen från Gävletrakten och har tidigare bott i södra Sverige men längtan norrut blev stor. Jag brinner för att hela landet ska leva och jag har fått ett bra bemötande här i Dorotea, säger Emil Andersson.

Han har ett konkret exempel på sin insats så här långt.

– Vi har löst frågan om kontanthanteringen här i Dorotea. Tillsammans har kommunen, länsstyrelsen och Post- och telestyrelsen och Loomis kommit fram till en lösning ska ska börja fungera i mars.

Gabriel Holmlund har tidigare varit projektledare i Dorotea för Möjligheternas region, ett näringslivsprojekt mellan åtta inlandskommuner som tog slut vid årsskiftet.

– Nu är jag projektledare för en fortsättning, NiMR, projektet Näringslivsutveckling i möjligheternas region, som har en annan inriktning och som löper fram till år 2021. I projektet lägger vi fokus på innovationer, kompetensförsörjning, kapitalförsörjning, ägarskiften och att verka för en större marknad för företagen här i inlandet.

Det återstår en del att göra i lokalerna innan Dorotea näringslivsarena invigs officiellt med öppet hus.

Hit ska företagare kunna komma och få svar på sina frågor som rör näringslivet.

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Guldregn över Storuman

STORUMAN Sex VM-guld, åtta VM-silver och ett VM-brons. Alla åtta idrottare från Storuman Armsport imponerade stort under VM-tävlingarna i Polen i slutet av förra veckan.

Släkt ställer ut på Lucia

LYCKSELE Under Luciahelgen kommer tre personer från samma släkt att ställa ut sina alster på Lycksele Ateljé. – Det känns roligt, säger fotografen Åke Bäckström.

Håll i, håll om – initiativ i kampen mot droger

Vilhelmina Efter den senaste tidens händelser har det startats ett föräldrainitiativ i Vilhelmina. ”Håll i, håll om” heter gruppen som är Facebook-baserad. – Jag kände att jag...

Julpatrullen skapar stämning i Åsele

ÅSELE I dag, på Luciadagen, kommer gruppen Julpatrullen att mingla runt i Åsele och skapa julstämning. Patrullen består av ungdomar från Åsele Kulturskola. – Det låter som en...

Givmildheten ökar i december

INLANDET När vinterkylan sveper in och julen börjar nalka sig, då ökar svenskarnas givmildhet. Musikhjälpen, som avslutas i morgon, är ett av alla tecken på att folk nu öppnar...

Lycksele MK förlorar SM i rallycross till Piteå

LYCKSELE Lycksele MK har under två somrar arrangerat uppskattade deltävlingar i rallycross-SM. Men i sommar blir det inget. Däremot anordnar klubben DM-final i rallycross i...