Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

Svårhanterliga känslor

Boktips · Published okt 21, 2020 at 06:15

Graham är nykär och anar nya möjligheter till lycka så han beslutar sig för att skilja sig från sin hustru sedan femton år tillbaka.

Väl tillsammans med den nya kvinnan, Ann, börjar Graham närmast besatt av svartsjuka att undersöka hennes förflutna.Julian Barnes laddade och intensiva bok heter Innan hon träffade mig.

Foto: Bakhåll

Tvångmässig matematik

Vad händer om allting i ens liv värderas strikt ekonomiskt?

Hur väljer man vid vägskäl i livet, yrkesval, familj, framtidsbeslut, ja vem är det mest lönsamt att vara vän med?

Mitt kapital är Milja Sarkolas skarpa och djuplodande debutroman som inte väjer för obekväma frågor som till slut bildar en olösbar ekvation.

Foto: Förlaget M

Smärta & Ära

I Pedro Almodóvars nya film spelar Antonio Banderas en åldrande filmskapare med sin glans dagar bakom sig, kroppens förfall skildras ingående, drivkraften att skapa är borta liksom inspirationen.

Uppgörelsen med livet och självet är rörande och känsligt skildrat, allt speglas i Banderas fulla närvaro och fantastiska gestaltning.

Finns i formaten DVD och Blu-ray.

Foto: Universal/Sony

Bundsförvanter

Att få följa andras liv i en riktigt tjock karaktärsroman är drömmen för många och nu är en ny sådan utkommen.

I Bengt Ohlssons förträffliga Midsommarnattsdrömmar är det ett kompisgäng i 25-års åldern som vi får följa genom livets skeenden för att slutligen ta avsked till vännerna när de har blivit medelålders och livserfarna.

Foto: Albert Bonniers Förlag

Motvalls för det mesta

Den besvärliga Elin Wägner heter Ulrika Knutssons fantastiskt läsvärda bok om en kvinnlig pionjär som ständigt utmanade tiden hon verkade i.

Oerhört mycket och intressant finns att berätta om den enormt aktiva Elin (1882 - 1949) som hade väldigt många järn i elden nästan samtidigt: Freds och miljöaktivist, rösträttskämpe, journalist, författare och akademiledamot.

Foto: Historiska Media

Konsertfilm

I en musikalisk odyssé genom Bruce Springsteens liv, inspelad i den hundraåriga ladan på tomten är det en delvis annan, eftertänksam och lågmäld, Bruce som framträder.

Mellan låtarna bjuds vi på stilla reflektioner om livet, döden och allt det som sker däremellan.

Som titeln, Western Stars, anger handlar det om den senaste countryinspirerade plattan, han själv kallar för: ”Ett 13 låtar långt meditationspass om kampen mellan individuell frihet och samliv.” Mycket vackert och vemodigt, finns i formaten Blu-ray och DVD.

Foto: Twentieth Century Fox

Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar