Måndag 27 januari 2020

Lokaltidningen

Pulitzerbelönad novellist

Boktips · Published aug 22, 2019 at 07:15

Under drygt 25 år, från det förhoppningsfulla femtiotalet fram till sjuttiotalets förlorade framtidstro, var John Cheever (1912-1982) en av Amerikas främste författare.

Nu har hans slumrande författargärning åter väckts till liv och nyöversatts, Simmaren innehåller 13 noveller som alla i en form eller annan behandlar förortslivets monotona verklighet, med exakta iakttagelser och humor undkommer ingen författarens skarpa blick.

Foto: Albert Bonniers Förlag

Ständigt trött?

Det kan många gånger vara svårt att urskilja när kroppen har fått nog och börjar signalera utmattning för nästan ingen uppvisar exakt samma symtom.

Emma Holmgren var själv drabbad och när hon mötte läkaren Sofia Göthe kände hon att det var möjligt att få både insikt och hjälp.

Tillsammans har de skrivit denna nyttiga lilla bok, Utmattningssyndrom, om hur man kan förstå den stressade kroppen och lindra dess reaktioner.

Foto: PARUS FÖRLAG

Tunnbrödsfantaster se hit!

Äntligen har det kommit en heltäckande bok om tunnbrödbakandets ädla konst!

Anki Berg och Marcus Bodin har skrivit denna oerhört vackra, innehållsrika bok om tunnbrödets historia och utveckling samt allt om redskapen, eldningen och hur du kan grädda hemma med vanlig ugn!

Vi får också lära känna personer som traditionsenligt bakar de läckra bröden, både mjuka och hårda, samt massor med goda råd och recept för att lyckas själv.

Foto: TUNNBRÖDSAKADEMIN

Kvinnlig bekännelse

Boken Gift är den sista delen i en självbiografisk trilogi som väckte stor uppmärksamhet vid utgivningen i Danmark 1971.

Tove Ditlevsen (1917 - 1976) var redan skandalstämplad för att hon tidigare skrivit avslöjande och hänsynslöst om sitt privatliv.

De fyra äktenskapen, barnen hon föder och morfinmissbruket hon går in i skärskådas modigt och utlämnande i boken.

Foto: NATUR & KULTUR

Pappakärlek

Ett slagsmål mellan två alkoholister urartar, en kniv kommer fram och på några sekunder förändras allt.

Den som sedan står anklagad för mord minns ingenting och kommer i media att bli omnämnd som ”62-åringen”.

Denne är Eric Roséns pappa och den rättframma boken ’Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort’ handlar om hur det var att bli vuxen i skuggan av ett brott.

Foto: NATUR & KULTUR

Söndrad förtrolighet

Boktips · Published feb 28, 2019 at 12:15

En barndomsvänskap är ofta helt uppslukande och utgör många gånger grunden till vuxenblivandet, den kan också vara den första erfarenheten av svek och brustna band.

Claire Messud nedtecknar ett psykologiskt utvecklingsdrama om Julia och Cassies relation och hur den förändras med tidens gång i Den Brinnande flickan.
 

Foto: NATUR & KULTUR

Oreda

"Ghachar Ghoschar" är ett indiskt uttryck för något som har blivit tilltrasslat och måste redas ut.

Med den insikten börjar handlingen om en familj som snabbt och oväntat får göra en klassresa som ställer den inför helt nya prövningar än fattigdomen gjorde.

Vivek Shanbhag har mottagit många fina priser för sin nätta roman.
 

Foto: APPELL FÖRLAG

Förändring möjlig?

Om du någon gång undrat om det skulle gå att jobba lite mindre för att kunna leva lite mer kan debuterande Umeåförfattaren Åsa Axelsson kanske inspirera dig.

Efter att ha tillfrisknat efter en utmattningskollaps ändrar Åsa hela sitt tänkesätt kring tid och pengar, hur det gick och hennes lärdomar från den tiden kan du läsa om i hennes medryckande bok Jag lämnar ekorrhjulet.
 

Foto: NORSTEDTS

33 år av Edelfeldt

En samlingsvolym med godbitar ur tre decenniers novellutgivning har landat i bokaffärerna.

Det typiskt Edelfeldtska språket är alltid närvarande med dramatik och krass verklighet.

Ja, inpå bara skinnet skriver hon och lockar läsaren till egna reflektioner.
 

Foto: NORSTEDTS

Nybörjarguide

Titeln Digitant anspelar på att majoriteten av de 1,1 miljoner svenskar som har ett digitalt utanförskap är kvinnor.

Denna handbok hjälper novisen att komma igång med att våga sig ut på nätet, använda en smart telefon, skaffa BankID och massor av annan värdefull kunskap.

Malin Perlhedens bok passar naturligtvis även utmärkt till farbröder i samma sits!

Foto: BLADH BY BLADH