Måndag 17 februari 2020

Lokaltidningen

Växande intresse för biodling

I Åsele kommun har det funnits biodlare under lång tid och nu börjar fler och fler i hela södra Lappland intressera sig för biodling.
– Det behövs fler bin i inlandet så att vi lättare kan hjälpa de som vill börja med bin, säger Sture Gustafsson, Åsele biodlarförening.

ÅSELE · Published aug 20, 2019 at 07:15

Solveig Ohlsson i Älgsjö gick en biodlingskurs för fem år sedan och skaffade sedan bin. Som relativt ny biodlare har hon erfarenheter som ingen biodlare vill vara med om. Det finns nämligen björnar som är mycket intresserade av honung och bin.

Vid valborgsmäss för tre år sedan kom björnen första gången till bikuporna vid familjens fritidshus. Då välte björnen omkull bisamhället och redan efter två dygn kom han tillbaka och totalförstörde bikupan.

Solveig ställde in de demolerade resterna i en redskapsbod men björnen var inte färdig. Lukten av honung och vax var så oemotståndlig för nallen att han rev upp ett stort hål i väggen. Björnen började visa sig oblygt nära husen.

– Först när vi satte upp elstängsel lyckades vi skrämma bort honom, berättar maken Stefan Ohlsson.

Sedan har familjen Ohlsson inte sett björnen mer och Solveig är glad att bina får vara ifred nu.

Solveig Ohlsson berättar att hon alltid försöker vara lugn när hon arbetar med bina.

– Jag vill störa dem så lite som möjligt, säger Solveig, men det krävs ändå att ha koll på att samhället har en äggläggande drottning och att de har nog med plats för yngel och honung.

Under våren och försommaren går det mesta som bina samlar in till att bygga upp bisamhällets storlek. Under högsommaren är bina som flest och då samlas nektar in som bina gör stora mängder honung av.

I Norrlands inland finns inga kulturväxter av betydelse för bina utan honungen kommer från vilda blommor. Maskros, hallon, blåbär, vitklöver och inte minst rallarrosen utgör källor till honung i skogsbygder som Åsele.

Åsele biodlarförening med 25 medlemmar är den enda biodlarföreningen i inlandet. Ordföranden Sture Gustafsson berättar att man hållit en kurs i Vilhelmina med elva deltagare.

– Intresset är särskilt stort i Vilhelmina och det blir spännande att följa upp hur det går att bedriva biodling i fjällnära bygder, säger Sture Gustafsson.

Största bekymret för dessa nya biodlare är att få tag på bisamhällen. Västerbotten har ännu inte smittats av varroa, ett kvalster som ständigt måste bekämpas. Det innebär att det är förbjudet att flytta bin från smittade områden, det vill säga nästan hela övriga Sverige.

– Det behövs fler bin i inlandet så att vi lättare kan hjälpa de som vill börja med bin, säger Sture Gustafsson.

Jag vill störa dem så lite som möjligt.

Biodling

  • Bisamhället har bara en drottning som lägger alla ägg. Samhället kan ha tiotusentals arbetsbin som är honor. Hanarna kallas drönare och dödas av arbetsbina på hösten.
  • Bisamhällenas placering ska anmälas till länsstyrelsen.
  • Sveriges Biodlares Riksförbund organiserar biodlare i Sverige. I Västerbotten finns det fem föreningar.

Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor

SORSELE Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor i bland annat nya maskiner. – Vi har helt fullt i produktionens alla delar och behöver öka kapaciteten ytterligare,...

Rekordstor försvarsövning planeras till våren

STORUMAN Med övningsmoment över hela Sverige kommer Aurora 20 bli större och mer omfattande än föregångaren Aurora 17 – den då största svenska övningen i sitt slag på mer än 20...

El kan stoppa nya rymningar

LYCKSELE Den järv som rymde för drygt en vecka sedan från Lycksele djurpark är på fri fot och jakten har avbrutits. Nu tittar man på lösningar för att hindra framtida rymningar....

Sjukstugan bygger om för patienter och personal

ÅSELE Just nu pågår byggnationer på Åsele sjukstuga. Man håller både på att bygga om labbet och göra ett blodtrycksrum. – Det känns roligt att få göra det bättre för patienterna,...

Försvaret vill kunna ta över ditt fordon

STORUMAN Försvarsmakten vill kunna nyttja privata snöskotrar, bilar, lastbilar och motorcyklar i händelse av att krig hotar. Därför pågår nu en förstärkning av totalförsvaret där...

Civilförsvaret rustar också upp

STORUMAN I händelse av en större katastrof som till exempel stora skogsbränder eller översvämningar kommer civilsamhället att utsättas för svåra prövningar. Därför pågår nu...