Lördag 21 september 2019

Lokaltidningen

Växande intresse för biodling

I Åsele kommun har det funnits biodlare under lång tid och nu börjar fler och fler i hela södra Lappland intressera sig för biodling.
– Det behövs fler bin i inlandet så att vi lättare kan hjälpa de som vill börja med bin, säger Sture Gustafsson, Åsele biodlarförening.

ÅSELE · Published aug 20, 2019 at 07:15

Solveig Ohlsson i Älgsjö gick en biodlingskurs för fem år sedan och skaffade sedan bin. Som relativt ny biodlare har hon erfarenheter som ingen biodlare vill vara med om. Det finns nämligen björnar som är mycket intresserade av honung och bin.

Vid valborgsmäss för tre år sedan kom björnen första gången till bikuporna vid familjens fritidshus. Då välte björnen omkull bisamhället och redan efter två dygn kom han tillbaka och totalförstörde bikupan.

Solveig ställde in de demolerade resterna i en redskapsbod men björnen var inte färdig. Lukten av honung och vax var så oemotståndlig för nallen att han rev upp ett stort hål i väggen. Björnen började visa sig oblygt nära husen.

– Först när vi satte upp elstängsel lyckades vi skrämma bort honom, berättar maken Stefan Ohlsson.

Sedan har familjen Ohlsson inte sett björnen mer och Solveig är glad att bina får vara ifred nu.

Solveig Ohlsson berättar att hon alltid försöker vara lugn när hon arbetar med bina.

– Jag vill störa dem så lite som möjligt, säger Solveig, men det krävs ändå att ha koll på att samhället har en äggläggande drottning och att de har nog med plats för yngel och honung.

Under våren och försommaren går det mesta som bina samlar in till att bygga upp bisamhällets storlek. Under högsommaren är bina som flest och då samlas nektar in som bina gör stora mängder honung av.

I Norrlands inland finns inga kulturväxter av betydelse för bina utan honungen kommer från vilda blommor. Maskros, hallon, blåbär, vitklöver och inte minst rallarrosen utgör källor till honung i skogsbygder som Åsele.

Åsele biodlarförening med 25 medlemmar är den enda biodlarföreningen i inlandet. Ordföranden Sture Gustafsson berättar att man hållit en kurs i Vilhelmina med elva deltagare.

– Intresset är särskilt stort i Vilhelmina och det blir spännande att följa upp hur det går att bedriva biodling i fjällnära bygder, säger Sture Gustafsson.

Största bekymret för dessa nya biodlare är att få tag på bisamhällen. Västerbotten har ännu inte smittats av varroa, ett kvalster som ständigt måste bekämpas. Det innebär att det är förbjudet att flytta bin från smittade områden, det vill säga nästan hela övriga Sverige.

– Det behövs fler bin i inlandet så att vi lättare kan hjälpa de som vill börja med bin, säger Sture Gustafsson.

Jag vill störa dem så lite som möjligt.

Biodling

  • Bisamhället har bara en drottning som lägger alla ägg. Samhället kan ha tiotusentals arbetsbin som är honor. Hanarna kallas drönare och dödas av arbetsbina på hösten.
  • Bisamhällenas placering ska anmälas till länsstyrelsen.
  • Sveriges Biodlares Riksförbund organiserar biodlare i Sverige. I Västerbotten finns det fem föreningar.

Christina och Staffan köpte hela kvarteret

Blattnicksele Christina H Espegren och Staffan Eriksson heter de nya ägarna av hela kvarteret på Ringvägen i Blattnicksele. De köpte det utan att att ha sett objektet mer än i en...

Klartecken för vindkraft

STÖTTINGFJÄLLET Mark- och miljööverdomstolen ger nu klartecken till Vattenfall AB och Hemberget energi AB att bygga totalt 118 nya vindkraftverk kring byarna Norrbäck, Risliden...

Dags för den sjunde Vilhelminabiennalen

Vilhelmina På måndag är det dags för den sjunde Vilhelminabiennalen. Temat i år är Vardagsliv i kåta och stuga. – Det är en fortsättning på temat från 2017 års symposium som...

Festlig avslutning på länsöverskridande fotboll

ÅSELE Bäverligan har haft avslutning på säsongen på Lappvallen i Åsele. Då passade man på att mixa alla lag. – Det är ett bra sätt att lära känna varandra, säger Lina Ekegerd,...

Inlandsupproret manifesterar i Stockholm

Inlandet/Stockholm Omkring 110 sympatisörer av Inlandsupproret samlades i dag på Sergels torg för att manifesterera, samtidigt höll Bensinupproret sin egen manifestation. Inez Abrahamzon höll ett...