Lördag 29 februari 2020

Lokaltidningen

Kristina Oderstål är projektledare för Tunnbröd Åsele 2020, där Tunnbrödsmässan ingår. På lördag är det dags igen. Förhoppningen är att mässan ska bli självgående. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Tunnbrödsmässan i Åsele vill fortsätta växa

På lördag är det dags för årets upplaga av Tunnbrödsmässan i Åsele. I år hoppas man på ännu fler besökare än i fjol.
– Jag ser fram emot dagen, säger projektledare Kristina Oderstål.

ÅSELE · Published okt 3, 2019 at 07:15

Öppnandet av den femte Tunnbrödsmässan närmar sig med stormsteg. Det är andra året mässan drivs under projektet Tunnbröd Åsele 2020.

– Jag började i april i fjol, så det känns mycket bättre i år, säger projektledaren Kristina Oderstål.

Mässan är bara en del i projektet och hon poängterar hur mycket man hunnit göra under året.

– Vi har riktat oss till skolor, till äldreomsorgen och vi har haft samisk tunnbrödsbakning, säger hon.

När tunnbrödsmässan slår upp portarna på Kulturhuset nu på lördag är det fritt inträde, precis som i fjol. Man har också satsat på ett digert program.

– Jag tänkte att om man slår på riktigt stort i år så kanske mässan överlever själv, säger Kristina Oderstål, och syftar på att man inte vet vad som händer efter projekttidens slut.

Lördagens mässa inleds med föreläsaren Emilia Nilsson, gästkock från Silsjönäs, som har medverkat i Sveriges mästerkock.

– Emilia ska gästkocka och bjuda på provsmakningar. Hon var på hugget och ville komma, säger Oderstål.

Till mässan kommer också Anna-Karin Forsberg från Umeå, som ska berätta om chokladtillverkning och ha chokladprovning. Hon kommer också vara konferencier under mässan.

– Choklad och tunnbröd passar jättebra ihop, konstaterar Kristina Oderstål.

Tunnbrödsakademin har släppt en ny bok, vilket man kommer att berätta om.

En annan föreläsare är Kajsa Åberg från Region Västerbotten. Regionen har en avdelning som jobbar med Mat och Måltid, vilket hon kommer att berätta mer om.

– Nytt för i år är att vi kommer att ha museum öppna under dagen på hembygdsområdet. Man kan också titta på bakning i bagarstugan, säger Kristina Oderstål och fortsätter:

– Det stora för året är de gratis bussarna som vi kör. Jag tänkte att det är oktober, det kan vara dåligt före och det är många som inte har bil.

Bussarna går från Bjurholm, Dorotea, Vilhelmina, Junsele och Lycksele. Förra veckan fanns det bokningar på alla bussar förutom den från Dorotea.

Förutom ett späckat program med föreläsningar kommer även Rekoringen, som har utlämning den dagen, till mässan. Det kommer också att ske försäljning av tunnbröd, lokalproducerade produkter och verktyg. Allt som allt rör det sig om 15–20 utställare.

– Ifjol kom det cirka 200 personer. Vi hoppas det kommer ännu fler i år, säger Kristina Oderstål.

Jag tänkte att om man slår på riktigt stort i år så kanske mässan överlever själv.

Klarade Ungdomsvasan

BLATTNICKSELE Alla femton elever på Blattnicksele skola som åkte ner till Dalarna för att tävla i Ungdomsvasan klarade loppet trots tidigare farhågor om isiga skidspår. – Det var...

Coronaviruset stoppar elevernas praktik

Vilhelmina På fredag skulle sju elever och två lärare från Malgomajskolan i Vilhelmina resa till Holland för att eleverna skulle göra sin praktik där. Nu har rektor Per Lindberg...

Sjukstugan bygger om för patienter och personal

ÅSELE Just nu pågår byggnationer på Åsele sjukstuga. Man håller både på att bygga om labbet och göra ett blodtrycksrum. – Det känns roligt att få göra det bättre för patienterna,...

Samisk vecka i Umeå

Umeå För tjugo år sedan arrangerades för första gången Samisk vecka i Umeå, Ubmejen Biejvieh. Det blev publiksuccé och har fortsatt så. I år deltar bland andra Katarina Barruk,...