Fredag 24 januari 2020

Lokaltidningen

Stor ishockeyfest när 190 tjejer invaderade Åsele

Det blev runt 190 tjejer från 13 föreningar som kom till Åsele för att spela ishockey i helgen.
– Vi trodde vi slagit i taket, men allt har fungerat fantastiskt bra, säger Niklas Orädd, en av de ansvariga.

ÅSELE · Published dec 6, 2019 at 07:15

Det var tredje året som den här ishockeycupen anordnades och evenemanget har växt för varje år.

80 deltagare 2017 blev 130 deltagare 2018 och nu stannade det på runt 190 tjejer som kom till Åsele för att spela ishockey.

Från södra Lappland deltog spelare från Åsele, Storuman, Vilhelmina och Lycksele. Ytterligare ett länslag, Björklöven, var med. Från Jämtland kom Brunflo, från Västernorrland kom Husum, Modo och Timrå/Sundsvall och från Norrbotten anslöt Luleå, Munksund/Skuthamn, Rosvik och Pajala.

Det här är inte en klassisk klubbturnering, utan här är det viktiga att alla tjejer får spela lika mycket.

– Många kommer från föreningar där det inte finns många tjejer som spelar ishockey, så de får alltid spela med killarna. När de kommer hit får de spela med andra tjejer.

– Från flera av föreningarna kommer 1–5 spelare hit. Då mixar vi ihop lag så att alla får spela. Det är det som gör den här turneringen unik, säger Niklas Orädd.

Att hantera 190 deltagare kräver förstås logistik. Men allt har, enligt Niklas Orädd, flutit på bra.

– Jag var lite oroad över hur det skulle gå när alla skulle äta frukost på söndag, men det löste sig så att Luleå, som hade flest deltagare, 50 tjejer, fick hålla till i kafeterian, och övriga på kansliet. Det funkade bra.

Niklas Orädd säger att turneringen, som heter Adventscupen, är en av norra Sveriges största tjejhockeyturneringar.

Grans sameby: Bergsstaten agerade vårdslöst

SORSELE Grans sameby stämmer nu staten på cirka en miljon kronor för att täcka kostnader som samebyn drabbats av för tio år sedan i samband med att ett gruvbolag sökte guld i...

Elpriset styr vattenkraften

STORUMAN Elpriset har fått en allt större betydelse för när vattenkraftsbolagen väljer att producera elström. När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler att spilla ut...

Järvsjörennet flyttas till mars

Järvsjöby Den som väntat på Järvsjörennet får i år vänta ända till i mars. – Vi har flyttat fram loppet, vi ville ha en förändring, säger tävlingsledaren Peter Fahlander, som i...

Grijas sameby vann tvist om jakt och fiske

LÄNET Högsta domstolen ger Girjas sameby ensamrätt till att bestämma om andra får jaga och fiska inom samebyns område. Domen innebär att staten mister kontrollen på småviltsjakt...

”Just nu känns det väldigt positivt”

LYCKSELE Förra veckan satt Lycksele hembygdsgille i krismöte om ekonomin. Den här veckan är tongångarna en annan. – I dag är vi glada, säger ordförande Karin Söderlund.