Onsdag 8 juli 2020

Lokaltidningen

Två skogsbränder och en bilbrand har räddningstjänsten i Åsele hanterat idag. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: ISAAC FRYXELIUS/PIXABAY

Skogsbranden i Åsele under kontroll

Den skogsbrand som härjat i kväll på Löparberget nära Gafsele i Åsele kommun är under kontroll.
– Nu får markägaren ta över bevakningen under natten. Det ser bra ut och brandmännen behöver vila, det har varit ett intensivt dygn, säger Conny Sandström, räddningschef i beredskap, som hanterat tre bränder under dagen.

ÅSELE · Published jun 26, 2020 at 21:34

Conny Sandström, som kan terrängen, är till vardags räddningschef i Åsele, och det är just i Åsele kommun som det brunnit tre gånger idag. Först, 13.18, gick larmet om en skogsbrand strax utanför Fredrika. Det rörde sig om 50 gånger 50 meter ungefär, och den var under kontroll vid 15-tiden.

– Sveaskog, som äger marken, efterbevakar, säger Conny Sandström.

Strax före 15 kom nästa larm; en bil som brann på väg 92 en bit från Åsele, inte så långt från skogsbranden.

– Den började brinna under färd, men föraren handlade klokt och hann parkera på en parkeringsplats och ta sig ut innan bilen var övertänd. Där spred sig branden också ned i diket så vi fick jobba med att förhindra den från sprida sig till skogen.

Att pusta ut för att det är fredag var inte att tänka på; när många just avslutat arbetsveckan var det dags för Conny Sandström och räddningstjänsten att kavla upp ärmarna igen. 17.08 kom larm om en skogsbrand på Löparberget nära Gafsele, i svårbemästrad terräng.

Det var en ordentlig rökpelare och Connny Sandström sade till VK vid 18-tiden att det "brinner för fulla segel". Området var ungefär 150 gånger 150 meter och en helikopter hade rekvirerats som släckningshjälp.

När Lokaltidningen når Conny Sandström vid 21-tiden säger han att han står i en svärm av mygg i närheten av branden. Men myggen är det mest dramatiska. Branden är under kontroll.

– Vi är ett 15-tal man här, även från markägarhåll, och de har hjälp till på ett utmärkt sätt, säger Conny Sandström.

Helikoptern, från Arctic Air i Klimpfjäll, var en viktig pusselbit. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ju förstärkt helikopterverksamheten för skogsbränder i år, men där var alla upptagna.

– Så jag ringde till Klimpfjäll, det fungerade bra, konstaterar han.

Markägaren tar över nattbevakningen vid Löparberget och faran betraktas som över. Räddningstjänsten har jobbat hårt idag i värmen och Conny Sandström menar att de behöver vila nu.

Du då?

– Jag jobbar hela helgen, jag hoppas den blir lugnare, säger han.

Igår infördes för övrigt eldningsförbud i samtliga kommuner i södra Lappland samt i Norsjö och Skellefteå kommuner. Det gäller minst över helgen.

Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport