Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Bengt Jonsson, som driver Klädhuset BA:s tillsammans med sin fru Christin, är sedan många år tillbaka engagerad i Åsele Köpmannaförening. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Serviceboxar kan få lösning inom kort

Åsele är en av kommunerna som blir utan servicebox efter årsskiftet, vilket gör att företagen tappar platsen där de lämnar sina dagskassor. Lösningen kan dock vara nära, då Åsele Köpmannaförening kallat flera aktörer till möte på tisdagen.
– Vi vill inte sitta med armarna i kors, säger företagaren Bengt Jonsson.

ÅSELE · Published dec 4, 2018 at 14:10

Det var företaget Loomis som nyligen meddelade att de lägger ned serviceboxarna i kommunerna Dorotea, Åsele, Sorsele och Norsjö.

Serviceboxarna är den plats där företagen kan lämna sina dagskassor. För Dorotea och Åseles del försvinner boxarna redan vid årsskiftet.

– Vi blir hänvisade till Lycksele, Vilhelmina eller Strömsund. Till Vilhelmina är det sju mil, säger Bengt Jonsson, som drivit Klädhuset BA:s tillsammans med sin fru Christin i 30 år.

Han är i dagsläget ekonomiskt ansvarig i Åsele Köpmannaförening, men var under flera år ordförande. Föreningen reagerade starkt på uppsägningen från Loomis.

– Vi vill inte sitta med armarna i kors. När man får ett besked som man blir berörd av vill man göra något, säger han.

Åsele Köpmannaförening gjorde därför en skrivelse till Loomis, Åsele kommun och Handelsbanken, där man initierade till ett möte. Det var planlagt till tisdag eftermiddag.

– Det blir en träff på kommunhuset där föreningen, representanter från kommunen och Handelsbanken kommer att vara med. Loomis och länsstyrelsen kommer att vara med på videolänk, säger Bengt Jonsson.

Han vet att Loomis kommer att presentera ett förslag på lösning.

– Vi är jätteglada att de jobbar på en lösning och har ett förslag, men det är långt ifrån klart.

Åsele Köpmannaförening kommer att presentera egna förslag på mötet.

– Jag har fyra förslag på lösningar som jag vill presentera rent förutsättningslöst. Det är inte säkert att föreningens förslag uppfyller de säkerhetskrav som finns. Det kanske inte kommer att gå i lås på tisdag, men det kan vara bra att ha våra förslag i rockärmen, säger han.

Även om Loomis förslag går igenom kanske inte lösningen är klar till årsskiftet, vilket gör att Åseleföretagen ändå kommer att påverkas.

– Att försöka hitta en lösning på orten är även ett miljötänk, istället för att alla som vill bli av med pengar åker till Vilhelmina, säger Bengt Jonsson.

Serviceboxar

  • I serviceboxen kan företag lämna sina kontanter, mot en avgift för varje lämning. 
  • Boxen töms regelbundet. Företagen får normalt pengarna en till två dagar efter att boxen tömts.
  • Loomis har serviceboxar för företag i länets alla kommuner förutom Bjurholm. 
  • Umeå och Skellefteå kommun har två serviceboxar. 
  • Serviceboxarna i Dorotea och Åsele försvinner till årsskiftet medan Sorsele och Norsjö ska avvecklas under våren 2019. 

Källa: Loomis

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Vilhelminas nya platsvarumärke

VILHELMINA Förra veckan lanserades Vilhelminas nya platsvarumärke – Vilhelmina med själ och hjärta. Det är resultatet av ett arbete som pågått sedan i höstas. – Vi tror på...

Strategi för samisk hälsa antagen

INLANDET Region Västerbotten har antagit en strategi för samisk hälsa. – Vår intention är att det ska implementeras i regionernas handlingsplaner, säger Laila Daerga,...

Goda råd om bredband till mindre föreningar

Länet Byanätsforum är ett sammanhållande nav för bredbandsföreningar på den svenska landsbygden. – Uppskattningen är att vi har tusen bredbandsföreningar i Sverige och 400 är...