Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

En av konstnären Helena Wikströms målningar från utställningen ”Pussel och pirater” på Västerbottens museum. Foto: HELENA WIKSTRÖM

Radiopirater från Lomsjö i utställning på museum

De första illegala radiosändningarna som nådde över hela Sverige kom från byn Lomsjö i Åsele kommun. Om detta handlar en ny utställning på Västerbottens museum.
– Bröderna hade byggt upp en radiostation i ladugården, säger Suzanne Steneberg på museet.

LOMSJÖ · Published nov 19, 2018 at 12:15

Utställningen, som heter ”Pussel och pirater”, hade vernissage på Västerbottens museum i söndags. Den handlar om bröderna och radiopiraterna John och Gunnar Figaro i Lomsjö.

– Själva utställningen består av målningar som konstnären Helena Wikström gjort. De utgör bakgrunden till en animerad film som har premiär snart på filmfestivalen i Umeå, säger Suzanne Steneberg, konstantikvarie på Västerbottens museum.

John och Gunnar Figaro var skogsarbetare som byggde en sändare som kunde sända över hela Sverige i början av 50-talet, då det rådde radiomonopol. De kallade radiostationen, som snabbt blev populär, för Radio Black Peter.

Under cirka ett års tid gäckade de både polisen, televerket och säkerhetspolisen.

– De hade aldrig trott att de skulle ställa till ett sådant kaos. När de åkte fast fick de böter och blev av med all sin utrustning. Det var nog det som sved mest, säger Suzanne Steneberg.

Utställningen pågår fram till den 17 februari 2019.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...