Söndag 16 december 2018

Lokaltidningen

En av konstnären Helena Wikströms målningar från utställningen ”Pussel och pirater” på Västerbottens museum. Foto: HELENA WIKSTRÖM

Radiopirater från Lomsjö i utställning på museum

De första illegala radiosändningarna som nådde över hela Sverige kom från byn Lomsjö i Åsele kommun. Om detta handlar en ny utställning på Västerbottens museum.
– Bröderna hade byggt upp en radiostation i ladugården, säger Suzanne Steneberg på museet.

LOMSJÖ · Published nov 19, 2018 at 12:15

Utställningen, som heter ”Pussel och pirater”, hade vernissage på Västerbottens museum i söndags. Den handlar om bröderna och radiopiraterna John och Gunnar Figaro i Lomsjö.

– Själva utställningen består av målningar som konstnären Helena Wikström gjort. De utgör bakgrunden till en animerad film som har premiär snart på filmfestivalen i Umeå, säger Suzanne Steneberg, konstantikvarie på Västerbottens museum.

John och Gunnar Figaro var skogsarbetare som byggde en sändare som kunde sända över hela Sverige i början av 50-talet, då det rådde radiomonopol. De kallade radiostationen, som snabbt blev populär, för Radio Black Peter.

Under cirka ett års tid gäckade de både polisen, televerket och säkerhetspolisen.

– De hade aldrig trott att de skulle ställa till ett sådant kaos. När de åkte fast fick de böter och blev av med all sin utrustning. Det var nog det som sved mest, säger Suzanne Steneberg.

Utställningen pågår fram till den 17 februari 2019.