Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Profilen vann folkets pris

I fredags genomfördes Åselebanketten, den nya tillställningen som uppmärksammar företagarna i kommunen. Bland bankettens vinnare fanns företagaren Håkan Blomqvist, som fick folkets pris Årets Jägerlapp.
– Det här var nog årets fest, säger han.

Åsele · Published nov 28, 2018 at 12:15

Det var både festligt och fullsatt när Åsele Näringslivsstiftelse/Åsele kommun, Företagarna och Köpmannaföreningen bjöd in till Åselebanketten i fredags.

Dagen bjöd på lunchmingel med föreläsningar av Länsförsäkringar, Garantia och Vattenfall. Åtta- och niondeklassarna var också inbjudna för att få information om utbildningar inom vindkraft.

– Dagen var fantastiskt bra och där tror jag att ungdomarna fick jättebra information, säger Calle Birgersson, näringslivschef på Åsele Näringslivsstiftelse.

På kvällen var det dags för bankett, med festmiddag, underhållning och prisutdelning. Henry Coronica, vd på företaget Axaeco, blev Årets Företagare. Axaeco, som startade i en källare i Gafsele, producerar och säljer draghundsmaterial samt jobbar som grossist för veterinärprodukter från Italien.

– Vi håller på att utveckla vår marknad, säger Henry Coronica, som själv inte kunde ta emot priset eftersom han var på affärsresa utomlands.

Åselehallen AB utsågs till Årets Hållbarhetsföretag. Näslunds Väg blev Årets Tillväxtföretag och Raven Aircraft Maintenance AB blev Årets Nystartsföretag.

Nomineringarna till det sista priset, Årets Jägerlapp, kom från kommunborna själva. De hade fått skicka in förslag på ett företag, förening eller person som genom sitt agerande och sitt engagemang bidragit till positiv utveckling i kommunen.

Vinnaren blev en för Åseleborna mycket känd profil, nämligen Håkan Blomqvist, som driver Åsele Vulk. Han är också den som köpte festplatsen Trillen av kommunen sommaren 2017. 

En del av motiveringen lyder:

"En eldsjäl för förenings- och näringslivet som vågar satsa och ge sitt engagemang till Åsele. Den här personen ser inte bara till sin egen framgång utan delar gärna med sig".

– Det är jättekul att få pris. Det här var nog årets fest, säger Blomqvist.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.