Måndag 25 maj 2020

Lokaltidningen

Nya ägare till anrikt konditori

Det har gått ungefär en månad sedan Konditori Kronan i Åsele bytte ägare. Nu är det vännerna Eivor Lindberg och Malin Dahlqvist som driver konditoriet, med den tidigare ägaren Johanna Hahlin kvar som bagare.

ÅSELE · Published jun 10, 2019 at 07:15

Konditoriet i Åsele har gamla anor. Den tidigare ägaren Johanna Hahlin har drivit det i 17 år, då under namnet Kronans Blommiga Konditori. Efter att ha varit ute till försäljning en tid har de nya ägarna tagit över. Det är vännerna och tidigare kollegorna Eivor Lindberg och Malin Dahlqvist från Dorotea.

– Att ha ett eget konditori har varit en dröm för mig, säger Eivor Lindberg.

Innan övertagandet av Konditori Kronan jobbade hon som arbetsledare inom lokalvården i Dorotea kommun. Malin har jobbat inom storkök, kök för skola och dagis och det sista året som lokalvårdare tillsammans med Eivor. Ingen av vännerna har någon tidigare erfarenhet av att driva en verksamhet.

– Det här är antagligen det största åtagandet man gjort i sitt liv. Det känns så vansinnigt roligt och nu gäller det bara att hålla tummarna för att det går bra, säger Eivor.

Den tidigare ägaren har dock inte lämnat konditoriet. Hon finns kvar, som bagare.

– Hon får inte lämna oss, vi måste ha en liten mentor. Det känns som att den här konstellationen är jättebra, säger Eivor.

Planen är dock att både Eivor och Malin ska lära sig baka. Inom de närmaste veckorna ska Eivor in i bageriet tillsammans med Johanna. Sedan är det Malins tur.

– Jag har varit inne och tjuvtittat lite, säger Malin.

De nya ägarna har många planer för konditoriet, men är överens om att skynda långsamt. En av de större sakerna på listan är att få skylten på taket och husets sida att lysa igen.

– Tanken är att bevara de gamla möblerna och kanske göra en nostalgihörna, säger Malin.

De nya ägarna vill också passa på att hylla både näringslivet i Åsele, banken och framför allt kunderna.

– Det har varit ett fantastiskt mottagande från dag ett. Man har blivit rörd mer än en gång, det kan jag säga, konstaterar Eivor.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...