Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Nya ägare till anrikt konditori

Det har gått ungefär en månad sedan Konditori Kronan i Åsele bytte ägare. Nu är det vännerna Eivor Lindberg och Malin Dahlqvist som driver konditoriet, med den tidigare ägaren Johanna Hahlin kvar som bagare.

ÅSELE · Published jun 10, 2019 at 07:15

Konditoriet i Åsele har gamla anor. Den tidigare ägaren Johanna Hahlin har drivit det i 17 år, då under namnet Kronans Blommiga Konditori. Efter att ha varit ute till försäljning en tid har de nya ägarna tagit över. Det är vännerna och tidigare kollegorna Eivor Lindberg och Malin Dahlqvist från Dorotea.

– Att ha ett eget konditori har varit en dröm för mig, säger Eivor Lindberg.

Innan övertagandet av Konditori Kronan jobbade hon som arbetsledare inom lokalvården i Dorotea kommun. Malin har jobbat inom storkök, kök för skola och dagis och det sista året som lokalvårdare tillsammans med Eivor. Ingen av vännerna har någon tidigare erfarenhet av att driva en verksamhet.

– Det här är antagligen det största åtagandet man gjort i sitt liv. Det känns så vansinnigt roligt och nu gäller det bara att hålla tummarna för att det går bra, säger Eivor.

Den tidigare ägaren har dock inte lämnat konditoriet. Hon finns kvar, som bagare.

– Hon får inte lämna oss, vi måste ha en liten mentor. Det känns som att den här konstellationen är jättebra, säger Eivor.

Planen är dock att både Eivor och Malin ska lära sig baka. Inom de närmaste veckorna ska Eivor in i bageriet tillsammans med Johanna. Sedan är det Malins tur.

– Jag har varit inne och tjuvtittat lite, säger Malin.

De nya ägarna har många planer för konditoriet, men är överens om att skynda långsamt. En av de större sakerna på listan är att få skylten på taket och husets sida att lysa igen.

– Tanken är att bevara de gamla möblerna och kanske göra en nostalgihörna, säger Malin.

De nya ägarna vill också passa på att hylla både näringslivet i Åsele, banken och framför allt kunderna.

– Det har varit ett fantastiskt mottagande från dag ett. Man har blivit rörd mer än en gång, det kan jag säga, konstaterar Eivor.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...