Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Calle Birgersson, näringslivschef på ÅNS, ser fram emot Åselebanketten i slutet av november. ”Det blir en nystart”, säger han. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Näringslivet i Åsele får bankett

I slutet av november blir det festligt i Åsele. Då ser nämligen Åselebanketten, som ersätter Åselegalan, dagens ljus.
– Det ska vara en kick-off för Åseleföretagen, säger näringslivschef Calle Birgersson.

Åsele · Published okt 26, 2018 at 07:15

ÅNS (Åsele Näringslivsstiftelse) tvekade aldrig. För dem var det självklart att Åsele skulle ha någon form av näringslivsgala. Åselegalan, som fanns tidigare, arrangerades för sista gången 2013.

Sedan företagarföreningen fick nytt blod hösten 2017, med fler och yngre medlemmar, blev frågan än mer aktuell.

– Vi har haft möten varje måndag tillsammans med Företagarna och Köpmannaföreningen ett bra tag. Vi hade mycket vilda tankar och planer ett tag men nu har vi samlat ihop oss till något bra, säger Calle Birgersson på ÅNS.

Inom kort kommer inbjudan gå ut till företagen. Fredagen den 23 november är det nämligen dags för Åselebanketten, som ersätter Åselegalan. Under fredagen kommer det både att ske dag- och kvällsaktiviteter. Dagen kommer att bjuda på en lunch där bland annat Vattenfall och Garantia kommer att prata.

– Vi vill bjuda in skolan, åttan-nian, för att prata om vindkraftutbildning och vi hoppas även att ett dataföretag kommer dit. Det blir i så fall på sidan om, säger Calle Birgersson.

Banketten sker på Åsele Wärdshus. Där kommer fem priser att delas ut: årets tillväxtföretag, årets export/importföretag, årets nystartsföretag, årets företagare och årets Jägerlapp. Det sistnämnda priset delas ut till en person, förening eller företag och Åseleborna blir de som kommer med förslagen. Nomineringarna till de övriga priserna går att se på kommunens hemsida.

– Det här är något vi gör för att få igång företagsklimatet, att folk ska känna att saker är på gång i Åsele. Vi måste få igång en attitydförändring, säger Calle Birgersson.

Han syftar på Svenskt Näringslivs ranking, där Åsele kommun hamnade i bottenskiktet för hela landet.

– Det är viktigt att företagen känner att det finns en framtidstro. Det kommer att behövas mycket mer, men det här är en del, säger Birgersson.