Torsdag 24 september 2020

Lokaltidningen

Musiker välkomnas hem

I sommar har kulturutövande ungdomar från Åsele välkomnats till musikläraren Petri Kivimäkis altan för att musicera i en livesändning. Syftet är att visa att det finns förutsättningar att lyckas inom kultur, oavsett var man bor.

ÅSELE · Published aug 7, 2020 at 12:15

Först ut i Projekt HEM var Åselebördiga Emma Hellgren och Malin Vispe som spelade allt från Owe Thörnqvist till Frida Hyvönen i en livesändning i juli.

Livesändningarna blandas med musik från ungdomarna och snack om hur deras musikresa startade i Åsele och hur det ledde dem fram till var de är idag.

Bland andra Region Västerbotten och flera lokala samarbetspartners har finansierat projektet.

– Syftet med projektet är att visa att det spelar ingen roll var du kommer ifrån, man kan gå hur långt som helst ändå. Det är ett tillfälle att visa att Åsele ändå är ett hem för oss som format grunden, säger intitativtagaren Petri Kivimäki.

– Vi har så mycket bra kultur nära oss.

I söndags var det Frida Andersson och Jesper Nilsson, båda från Söråsele, som bjöd tittarna på en hel del musikallåtar. Till sin hjälp hade de Peter Grahn på piano och Petri Kivimäki på slagverk, gitarr och klarinett.

Frida Andersson har studerat vid Performing arts school i Göteborg och jobbar idag som danslärare på Balettakademin i Umeå.

Jesper Nilsson har tidigare studerat vid Musikalakademin på Strömbäcks folkhögskola och därefter fortsatte musikalresan på Mountview i London.

Idag är han bosatt i Åsele där hans musikkunskaper ska spidas vidare till ungdomarna i kommunen.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi har så många talangfulla människor som engagerar sig inom kulturen och dess utveckling här i Åsele. Det behövs sådana här projekt för att hålla kulturen het, speciellt i dessa tider, säger Jesper Nilsson.

Den 23 augusti sänds den tredje och avslutande delen i Projekt HEM med Rasmus Ågebro och Robin Vallgren som står för musiken.

Få satsingar i budgeten gynnar glesbygden

SORSELE Regeringens höstbudget som presenterades i måndags gav inga stora extra anslag till glesbygden. Istället handlade den rekordstora budgeten med reformer på 200 miljarder...

Förhandlingar på Rottne har inletts

STORUMAN Mer än hälften av personalstyrkan på 56 personer har varslats om uppsägning vid Rottne SMV:s produktionsenhet i Forsvik utanför Storuman. Företagsledningen vill säga upp...

Attini tar över Hotell Lappland

LYCKSELE Patrik Attini, som äger Hotell Södra berget i Sundsvall, är ny ägare av Hotell Lappland.

Hållbarhet i Saxnäs

SAXNÄS Förra veckan var det fokus på hållbarhet i hela landet. En rad arrangemang på temat genomfördes i Lokaltidningens område. I Saxnäs uppmärksammades allemansrätten och...

VIDEO: Här fångas fyra björnar på film

Tallsjö Under älgjaktens första vecka i Tallsjö fick några av jägarna uppleva någonting spektakulärt. I ungefär en halvtimme kunde de beskåda en björnhona med tre ungar.

Nya villainbrott i inlandet

INLANDET I augusti anmäldes ungefär 50 villainbrott i Västerbottens län och på senare tid har inbrottsvågen avstannat. Nu verkar inbrotten fortsätta igen och senast i helgen...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport