Torsdag 25 april 2019

Lokaltidningen

BILDSPEL: I Adventscupen i Åsele är alla vinnare

I helgen anordnades Adventscupen, ett sammandrag med tjejlag i ishockey som lockade 131 spelare från fyra län till Åsele ishall.
– Det är roligt för tjejerna att åka iväg så här en helg och spela ishockey. Och Åsele IK är väldigt duktiga arrangörer, säger Åsa Thors, tränare i Umeå-laget Trixa.

ÅSELE · Published dec 6, 2018 at 07:15

Trixa, en av nio deltagande föreningar, kom med två lag och 17 spelare, till två av cupens klasser; födda 00-04 och 05-07. Den tredje klassen var födda 08 och senare.

– Att spela mot andra rena tjejlag är väldigt kul, säger Åsa Thors.

Men finns det inte många tjejlag i Umeå?

– Nej, det gör ju inte det. Vi åker på Tjejligans sammandrag i Norrbotten, men i Umeå får vi samla spelare i olika åldrar för att få ihop ett lag. Det är inte som för killar, att det finns flera lag i varke årskull.

Vad beror det på?

– Att tjejerna har sämre förutsättningar, det satsas mer på killar. För intresset finns även hos tjejerna, så det beror det inte på, säger Åsa Thors.

– Men det bli bättre och bättre och jag ser fram emot att det ska finnas fler lag i varje årskull även på tjejsidan, säger Åsa Thors.

Tommy Lundström, tränare och lagledare i Piteålaget Munksund-Skuthamn, kom med två lag, 14 tjejer, till samma årsklasser som Trixa. I övrigt ordnas de flesta cuphelgerna med Tjejligan i Norrbotten, men från Munksund tvekade man inte att åka till Åsele.

– Vi försöker åka på alla sammandrag, det är bra att möta andra rena tjejlag. Det är många av tjejerna som spelar i killag annars, säger han.

Både Åsa Thors och Tommy Lundström poängterar att en sådan här helg betyder mycket, inte bara på hockeyplanet. Det handlar om tjejer från olika lag som får lära känna varandra, det sociala utanför isen är lika viktigt som matcherna.

De berömmer arrangörs- klubben, Åsele IK, som de tycker har gjort ett väldigt bra jobb med turneringen.

Håkan Blomqvist i arrangörsstaben kan pusta ut. Mycket jobb i förberedelser och under helgen av många frivilliga. Och massor av hockey.

– Vi körde från 9 till 21.30 på lördag och från 9.30 till 16 på lördag. Utan förseningar, alla matcher startade på utsatt tid. Allt har flutit på utan problem, konstaterar han.

Han lyfter hur viktigt det är att alla får med, och att det inte är resultaten som är det viktiga. Därför utses ingen segrare under än sådan här cup. Här är alla vinnare, säger han.

Även enskilda tjejer får vara med, de sätts in i lag på plats. Två tjejer från Pajala spelade med Munksund-Skuthamn, en tjej från Vindeln bereddes plats i Timrå/Modo. Och när det fattades lite spelare på slutet bytte några lag och så blev det matcher ändå.

Till nästa års Adventscup i Åsele hoppas Håkan att fler tjejer som inte är med i något lag vågar komma.

– Det är billigt också, rent självkostnadspris. För 400 kronor får de logi, frukost, fika och mat under helgen. Men det är svårt att nå ut till alla.

Kan inte Västerbottens Ishockeyförbund informera klubbar om det?

– Det kan man tycka. Jag skulle vilja se större intresse från deras håll, menar Håkan Blomqvist, som dock kan se tillbaka på en alltigenom väl genomförd turnering.

– Det är det här jag och många andra ideella hockeyföräldrar brinner för. Att tjejer ska ha möjlighet att spela ishockey.

Att spela mot andra rena
tjejlag är väldigt kul.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Det spirar hemma hos Mariana

NORRBYBERG Hon är trädgårdsambassadören från Norrbyberg, som vill slå ett slag för de växter som trivs på våra breddgrader. Mariana Mattsson är även programledare för Nolia...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Trädgårdsamatörer har riksmöte i Ångermanland

ÖRNSKÖLDSVIK I början av juli väntas minst 250 trädgårdsentusiaster vallfärda till Örnsköldsvik, då för STA:s Riksmöte som arrangeras av 20-årsjubilerande STA Ångermanland. – Vi...

Inlandsupproret manifesterar i maj

Inlandet Nu är ett datum bestämt för Inlandsupprorets stora manifestation. – Vi hoppas att så många som möjligt deltar, säger Inez Abrahamzon, kvinnan som tagit initiativ till...