Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

BILDSPEL: I Adventscupen i Åsele är alla vinnare

I helgen anordnades Adventscupen, ett sammandrag med tjejlag i ishockey som lockade 131 spelare från fyra län till Åsele ishall.
– Det är roligt för tjejerna att åka iväg så här en helg och spela ishockey. Och Åsele IK är väldigt duktiga arrangörer, säger Åsa Thors, tränare i Umeå-laget Trixa.

ÅSELE · Published dec 6, 2018 at 07:15

Trixa, en av nio deltagande föreningar, kom med två lag och 17 spelare, till två av cupens klasser; födda 00-04 och 05-07. Den tredje klassen var födda 08 och senare.

– Att spela mot andra rena tjejlag är väldigt kul, säger Åsa Thors.

Men finns det inte många tjejlag i Umeå?

– Nej, det gör ju inte det. Vi åker på Tjejligans sammandrag i Norrbotten, men i Umeå får vi samla spelare i olika åldrar för att få ihop ett lag. Det är inte som för killar, att det finns flera lag i varke årskull.

Vad beror det på?

– Att tjejerna har sämre förutsättningar, det satsas mer på killar. För intresset finns även hos tjejerna, så det beror det inte på, säger Åsa Thors.

– Men det bli bättre och bättre och jag ser fram emot att det ska finnas fler lag i varje årskull även på tjejsidan, säger Åsa Thors.

Tommy Lundström, tränare och lagledare i Piteålaget Munksund-Skuthamn, kom med två lag, 14 tjejer, till samma årsklasser som Trixa. I övrigt ordnas de flesta cuphelgerna med Tjejligan i Norrbotten, men från Munksund tvekade man inte att åka till Åsele.

– Vi försöker åka på alla sammandrag, det är bra att möta andra rena tjejlag. Det är många av tjejerna som spelar i killag annars, säger han.

Både Åsa Thors och Tommy Lundström poängterar att en sådan här helg betyder mycket, inte bara på hockeyplanet. Det handlar om tjejer från olika lag som får lära känna varandra, det sociala utanför isen är lika viktigt som matcherna.

De berömmer arrangörs- klubben, Åsele IK, som de tycker har gjort ett väldigt bra jobb med turneringen.

Håkan Blomqvist i arrangörsstaben kan pusta ut. Mycket jobb i förberedelser och under helgen av många frivilliga. Och massor av hockey.

– Vi körde från 9 till 21.30 på lördag och från 9.30 till 16 på lördag. Utan förseningar, alla matcher startade på utsatt tid. Allt har flutit på utan problem, konstaterar han.

Han lyfter hur viktigt det är att alla får med, och att det inte är resultaten som är det viktiga. Därför utses ingen segrare under än sådan här cup. Här är alla vinnare, säger han.

Även enskilda tjejer får vara med, de sätts in i lag på plats. Två tjejer från Pajala spelade med Munksund-Skuthamn, en tjej från Vindeln bereddes plats i Timrå/Modo. Och när det fattades lite spelare på slutet bytte några lag och så blev det matcher ändå.

Till nästa års Adventscup i Åsele hoppas Håkan att fler tjejer som inte är med i något lag vågar komma.

– Det är billigt också, rent självkostnadspris. För 400 kronor får de logi, frukost, fika och mat under helgen. Men det är svårt att nå ut till alla.

Kan inte Västerbottens Ishockeyförbund informera klubbar om det?

– Det kan man tycka. Jag skulle vilja se större intresse från deras håll, menar Håkan Blomqvist, som dock kan se tillbaka på en alltigenom väl genomförd turnering.

– Det är det här jag och många andra ideella hockeyföräldrar brinner för. Att tjejer ska ha möjlighet att spela ishockey.

Att spela mot andra rena
tjejlag är väldigt kul.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...