Söndag 31 maj 2020

Lokaltidningen

Här samlas tranorna

Under april och maj syns särskilt många tranor till på Söråseles åkrar. Innan häckning samlas de med gäss och svanar för att söka föda på åkrarna i byn.
– Söråsele överhuvudtaget är ett bra område för alla möjliga fåglar, säger fågelexperten Sture Gustafsson.

SÖRÅSELE · Published maj 11, 2020 at 07:15

Söråsele är en vanlig plats för Åselebornas långpromenader och cykelturer. Byn som är belägen på gångavstånd från centralorten har fin natur med ett rikt djurliv och sjöar.

Det är inte bara Åseleborna som trivs i Söråsele, utan det finns även många fåglar som njuter av tillvaron i byn och stannar till på byns åkrar. I några veckor har tranorna nu samlats för att leta föda innan det är dags för häckning.

Sture Gustafsson är en extra fågelkunnig Åselebo som årligen tar med Åseles sjätteklassare på fågelskådning i Söråsele under den senare delen av våren.

– Söråsele överhuvudtaget är ett bra område för alla möjliga fåglar. Det är mycket odlingar där också, både potatis och annat. De har bra med mat där, säger han.

Enligt Gustafsson har tranorna blivit ännu fler i området under de senaste 20 åren. Lokaltidningen kunde räkna till över 80 tranor på åkrarna i Söråsele den 4 maj.

De yngre stannar vanligtvis där hela sommaren, medan de äldre drar vidare till mer avlägsna myrar för att häcka.

– Även om de häckar kommer de tillbaka och födosöker, de turas om och ruvar, berättar Gustafsson och beskriver fåglarnas utseende under häckningstider.

– Det ser man på dem, de är brunvattrade på ryggen och kamouflerar sig. De tar material från myren och placerar på ryggen. Ungfåglarna är helt släta och gråa.

Är tranorna folkskygga?

– Nej, inte här. De är vana att folk kör förbi. Om du däremot träffar dem där de häckar kan de vara skygga, säger Sture Gustafsson.

Han beskriver tranornas läte som trumpetliknande och ofta låter de som mest tidigt på morgnarna.

Petri Kivimäki är en av de Söråselebor som bor granne med tranornas samlingspunkt. Trots deras höga läten, sover han gott om nätterna.

– Förra året var det ett jävulskt liv. Vi får vara glada som ändå har hyfsad isolering i huset. Det kan vara så där kopiöst liv mitt på natten, men det är lättare att acceptera för att det är naturligt, berättar han.

Till sommaren väntas fler fåglar anlända i området och ett nytt fågeltorn ska invigas i Älgsjö utanför Åsele där en ny fågelsjö ska invigas.

– Många av sångarna har inte kommit än, till exempel lövsångare och gransångare kommer betydligt senare. Men nu finns det ju bland annat tranor, gäss, storspovar, ljungpipare, gräsänder, knipor och krickor, berättar Sture Gustafsson.

86

tranor syntes till när Lokaltidningen var på fågelskådning i Söråsele den 4 maj.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Bäverforskning i länet

Länet Förekommer trikiner i svenska bäver- stammen? Det är frågan för ett examensarbete vid SLU där svenska jägarkåren kan bidra med forskningsunderlag.

Långsam älg-tv fascinerar folket

KULLBERG ”Den stora älgvandringen”, som nyligen avslutades, fick tittarna att flockas framför tv:n. Det lockar även till mängder av frågor och funderingar kring älgar, frågor som...