Söndag 20 september 2020

Lokaltidningen

Ett museum om Åseles mångsidige uppfinnare

Han var både bagare, uppfinnare, affärsman, brandman och rallyförare. Clarence Axberg var en välbekant man i Åsele som nu har fått ett eget museum efter sig. Den 17-årige historikern Oliver Kårefalk har samlat hans berättelser och föremål för utställning i Kvällträsk utanför Åsele.

KVÄLLTRÄSK · Published jan 7, 2020 at 12:15

Ungefär en mil utanför Åsele har Oliver Kårefalk rensat ur sin farmors stuga för att göra ett alldeles eget museum om sin gamle vän och granne Clarence Axberg.

– Det började med att han frågade om jag ville ha några gammkepsar. Jag var där nästan varje dag efter skolan och fikade och hjälpte honom bland annat med att rensa förråd, berättar han.

I museet hänger diplom från bland annat Volvo, Mobil Serviceskola och Kungliga Automobilklubben. Det finns även ett diplom från Oliver där Clarence och hans fru Gun var utsedda till världens bästa grannar.

– Han blev som en extrafarfar till mig. Han tyckte det var roligt att någon ville lyssna på alla hans berättelser, han pratade konstant, säger han och skrattar.

Clarence Axberg var en mångsidig man, som började arbeta som bagare på sin fars bageri. Efter att ha blivit mjölallergiker startade han en bilverkstad, som låg där Åsele Wärdshus är idag.

Han var tidig med funktionen att tanka själv på bensinmackar och gjorde även en hel del uppfinningar, bland annat ammunitionsvapenskåpet och den populära terrängvagnen Åselevesslan.

– År 1967 kom den första vesslan som såldes till Flottarföreningen i Umeå.

Clarence köpte en kvaddad Folkvagn som han gjorde kabeldragning på och körde på snö. Han byggde även om samma fordon så att han kunde köra den på vattnet.

Köra bil kunde han göra tidigt. När han var 16 år gammal körde han föräldrarna till Klimpfjäll.

– Längs vägen fanns en poliskontroll så han körde in mot polisen fast han inte blev invinkad. Mamman hans blev helt förskräckt. Då frågade han polisen om de inte skulle kolla körkortet, men det behövde han inte visa, för polisen tyckte att han körde så bra, berättar Oliver.

I museet finns massor av gamla föremål, bilder och tidningsurklipp att titta på. Clarence Axberg var en riktig samlare som bland annat samlade på kåsor och knivar.

Det finns även många pokaler uppställda. Han var en riktig motorfantast, som framförallt tävlade i isracing och tog hem höga placeringar.

Hur kom idén till museet?

– Clarence ville inte ha sina saker på Hembygdsområdet, då det tillhörde kommunen. Han tyckte inte alls om kommunen, det var det värsta han visste. De hade bland annat nekat att köpa upp hans uppfinningar som blev jättebra och finns än i dag.

– Han var orolig över vad som skulle hände med alla hans saker och jag tyckte att allt var av värde, så då öppnade jag upp till ett eget museum som blev klart nu i sommar.

När Clarence dog år 2017 fick Oliver rensa ur hans hus till museet. Han minns honom som en pigg 87-åring.

– Vi funderade på att bygga en motorkonstruktion till hans rullator, men det hann vi aldrig med.

– Han var en riktig krutgubbe som kunde få för sig att skotta snö klockan tre på natten.

Vi funderade på att bygga en motorkonstruktion till hans rullator...

Clarence Axberg

  • Föddes den 15 september 1930.
  • Började arbeta som bagare i ungdomsåren.
  • Deltog i över 150 tävlingar mellan 1950-1963 i Åsele MS regi. Bland annat blev det en andraplats i Is-SM 1958 och 1959 och en andraplats i Midnattssolsrallyt 1963.
  • Hade bilverkstad på gården mellan 1952-1959.
  • Gifte sig med frisören Gun Ohlsson 1953 och fick sedan sönerna Bo och Jan.
  • 1969 startade han Åsele Maskiner och påbörjade tillverkningen av bland annat Åselevesslan.
  • Återgick till verkstaden på hemgården år 1973.
  • Blev kompis med Oliver Kårefalk år 2015, som tog med hans berättelser till sitt museum.
  • Dog 87 år gammal den 14 januari 2017.

Källa: Olver Kårefalks museum och Åsele MS

Biggest loser startar 5 oktober

SORSELE Den 5 oktober startar, till sist, Biggest loser, som egentligen skulle ha haft premiär den 7 april, men ställdes in på grund av corona. Petra Holmlund, Sorsele, är en av...

Strid om bygglovsavgift

STORUMAN Svenska kraftnät AB överklagar nu Storumans kommuns beslut om att kräva drygt en halv miljon kronor i bygglovsavgift för att bygga om stamnätsstationen vid Grundfors...

Andreas Wingerli: "Vi ska spela för fansen"

SKELLEFTEÅ Efter en säsong som tog abrupt slut är det dags för Lycksele SK-exporten Andreas Wingerli att ladda batterierna. På lördag är det premiär borta mot Leksand och målet...

Skolan i Dikanäs blir kvar

Dikanäs I dag beslutade utbildningsnämnden i Vilhelmina att skolan i Dikanäs blir kvar. – Vi har med dagens beslut visat att skolan i Dikanäs ska vara kvar men att det eventuellt...

På spåret: Plura ny, Johan Glans tillbaka

SVERIGE I höstens På spåret kommer sex nya par in och rör om i grytan. Och tre folkkära lag kommer tillbaka, hungriga på revansch, meddelar SVT. Plura Jonsson och Claes Elfsberg...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport