Måndag 13 juli 2020

Lokaltidningen

Carina Nilsson, barn- och ungdomsbibliotekarie på Åsele bibliotek, har intagit soffan i det nya ungdomsrummet. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Eget rum för Åseleungdomar

Sedan mitten på januari har ungdomar i Åsele tillgång till ett eget rum på biblioteket.
– Vi har gjort om våra öppettider för att de ska kunna komma hit efter skolan, säger Carina Nilsson, Åsele bibliotek.

ÅSELE · Published feb 3, 2020 at 07:15

Arbetet med ungdomsrummet på Åsele bibliotek har pågått sedan förra våren. Redan då var tanken att det skulle vara till för ungdomar i mellanstadiet och högstadiet.

– Vi drog ihop ungdomar i den här åldern för att få deras åsikter om vad de ville ha och vad de ville göra i ett sådant rum, säger Carina Nilsson, barn- och ungdomsbibliotekarie.

Svaret blev ett rum med vardagsrumskänsla, med en stor mysig soffa och matta. Den 19 januari invigdes ungdomsrummet med en gameday på biblioteket, där man kunde spela kort, brädspel eller tv-spel.

I rummet finns, förutom ovan nämnda spel, en stor tv och gott om plats för att göra läxor eller se på film. Tanken är också att ungdomarna får vara ifred från de yngre barnen och vuxna.

– Tanken är att vi ska kunna koppla ihop rummet med vårt uppdrag om barn och ungdomar. Det är så mycket som biblioteket konkurrerar med. Vi tappar främst den här åldersgruppen, och främst killar, säger Carina Nilsson.

Det kom både en hel del ungdomar under invigningen, men även efteråt.

– Det var ungdomar som brukar komma men även några nya ansikten. Jag har sett någon tjej som gjort läxorna där. Vi har gjort om våra öppettider för att de ska kunna komma hit efter skolan. På måndag och torsdag har vi öppet till 19, säger Carina Nilsson.

I dagsläget saknar rummet lite belysning och dekoration, men Carina Nilsson menar att det aldrig kommer att bli helt klart – och det är meningen.

– Det kommer att förändras beroende på de ungdomar som vistas här. Det får vara lite dynamiskt, säger hon.

Sorsele renar avloppsvattnet från läkemedel

Sorsele Sorsele kommun har fått drygt 3,1 miljoner kronor från Naturvårdsverket för en testanläggning för att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. – Pengarna är välkomna....

”Vi försöker ha det roligt när vi är på jobbet”

LYCKSELE Anders Haraldsson och Kent Sundström är svågrarna som ligger bakom den nyöppnade Camping & Fritidsspecialisten på Karossvägen. – Vi har tagit med i beräkningen att det...
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport