Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Calle Birgersson, närlingslivschef i Åsele och Katrin Normark Jonsson, affärscoach. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Drift och underhåll ger många jobb till inlandet

Samtliga 3 500 vindkraftverk som finns i Sverige kommer att bytas, renoveras eller skrotas fram till år 2045.
– För lokala företag finns stora möjligheter att jobba med underhåll och drift av verken, säger Christer Andersson, projektledare hos stiftelsen Vindkraftcentrum.

STORUMAN · Published nov 26, 2018 at 12:21

Den 13 november anordnade Inlandets teknikpark ett möte i Storuman för att lyfta fram Vindkraftens möjligheter att skapa sysselsättning hos lokala företag.

Calle Birgersson, närlingslivschef i Åsele och Katrin Normark Jonsson, affärscoach, berättade om hur lokala företag i Åsele och Fredrika redan nu har lyckats skapa jobb genom att erbjuda sina tjänster till Vattenfall och deras underleverantörer som påbörjat utbyggnaden av vindkraften i kommunen.

– Investeringen på 3,5 miljarder i Åsele är otroligt stort och skapar jobb inom alla branscher. Vi jobbar också med att få ungdomar att satsa på yrken inom vindkraften, säger Calle Birgersson.

En studie som Vindkraftscentrum gjort visar att en allt större del av vindkraften i Sverige kommer att placeras i kallt klimat.

Christer Andersson, Vindkraftscentrum

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.