Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Calle Birgersson, närlingslivschef i Åsele och Katrin Normark Jonsson, affärscoach. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Drift och underhåll ger många jobb till inlandet

Samtliga 3 500 vindkraftverk som finns i Sverige kommer att bytas, renoveras eller skrotas fram till år 2045.
– För lokala företag finns stora möjligheter att jobba med underhåll och drift av verken, säger Christer Andersson, projektledare hos stiftelsen Vindkraftcentrum.

STORUMAN · Published nov 26, 2018 at 12:21

Den 13 november anordnade Inlandets teknikpark ett möte i Storuman för att lyfta fram Vindkraftens möjligheter att skapa sysselsättning hos lokala företag.

Calle Birgersson, närlingslivschef i Åsele och Katrin Normark Jonsson, affärscoach, berättade om hur lokala företag i Åsele och Fredrika redan nu har lyckats skapa jobb genom att erbjuda sina tjänster till Vattenfall och deras underleverantörer som påbörjat utbyggnaden av vindkraften i kommunen.

– Investeringen på 3,5 miljarder i Åsele är otroligt stort och skapar jobb inom alla branscher. Vi jobbar också med att få ungdomar att satsa på yrken inom vindkraften, säger Calle Birgersson.

En studie som Vindkraftscentrum gjort visar att en allt större del av vindkraften i Sverige kommer att placeras i kallt klimat.

Christer Andersson, Vindkraftscentrum

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...