Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Serviceboxen i Åsele ligger precis bredvid bankomaten, i Swedbanks gamla lokaler. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

”Det går alltid att hitta en lösning”

Enligt Stefan Johansson, marknadschef på Loomis, har man förslag på en lösning som ska ersätta serviceboxen som försvinner i Åsele.
– Den är bättre och mycket mer flexibel, säger han.

ÅSELE · Published dec 4, 2018 at 14:00

Bakgrunden till att serviceboxarna försvinner i flera kommuner beror enligt Stefan Johansson på att bankerna flyttar från orterna. Serviceboxarna, som finns i bankernas lokaler, försvinner därmed också.

– Vi har jättesvårt att hitta nya lokaler som är anpassade för ändamålet, eftersom säkerheten måste vara hög. Det är sällan man flyttar en gammal servicebox, utan vi skaffar en ny. Då får man räkna med cirka 500 000 i nyetableringskostnad, säger Johansson.

Han menar att det då blir dyrare att etablera en ny servicebox än att låta kunderna teckna egna avtal med Loomis.

– Vi förstår att det är en utmaning för många små kunder som inte kan bära de kostnaderna. Vi söker hela tiden alternativ för att täppa till hålen som finns och vi ser att det finns hål i framför allt inlandet, säger marknadschefen.

Loomis skulle vara med på tisdagsmötet via videolänk från Umeå, efter Lokaltidningens pressläggning, för att presentera ett förslag på lösning, som de menar kommer att ge bättre service än tidigare.

– Det är en insättningsautomat, som går att jämföra med en servicebox, men där man får in pengarna på kontot en bankdag efter insättning. Kontanterna är analoga men processen är digital, säger Stefan Johansson.

Om förslaget godtas blir nästa steg att hitta en plats att placera automaten, som kallas Safepoint, på.

– Är man bara pragmatisk kan man hitta en lösning, tillsammans med näringslivet eller kommunen. Det här är en tjänst som vi säljer mycket gobalt och den växer enormt, framför allt på den svenska marknaden.

I Åsele jobbar man för närvarande med att Bankomatautomaten, som sitter bredvid serviceboxen, ska bli kvar. Där har man inlett förhandlingar med Bankomat. Dorotea har gjort klart ett nytt avtal.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...