Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Serviceboxen i Åsele ligger precis bredvid bankomaten, i Swedbanks gamla lokaler. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

”Det går alltid att hitta en lösning”

Enligt Stefan Johansson, marknadschef på Loomis, har man förslag på en lösning som ska ersätta serviceboxen som försvinner i Åsele.
– Den är bättre och mycket mer flexibel, säger han.

ÅSELE · Published dec 4, 2018 at 14:00

Bakgrunden till att serviceboxarna försvinner i flera kommuner beror enligt Stefan Johansson på att bankerna flyttar från orterna. Serviceboxarna, som finns i bankernas lokaler, försvinner därmed också.

– Vi har jättesvårt att hitta nya lokaler som är anpassade för ändamålet, eftersom säkerheten måste vara hög. Det är sällan man flyttar en gammal servicebox, utan vi skaffar en ny. Då får man räkna med cirka 500 000 i nyetableringskostnad, säger Johansson.

Han menar att det då blir dyrare att etablera en ny servicebox än att låta kunderna teckna egna avtal med Loomis.

– Vi förstår att det är en utmaning för många små kunder som inte kan bära de kostnaderna. Vi söker hela tiden alternativ för att täppa till hålen som finns och vi ser att det finns hål i framför allt inlandet, säger marknadschefen.

Loomis skulle vara med på tisdagsmötet via videolänk från Umeå, efter Lokaltidningens pressläggning, för att presentera ett förslag på lösning, som de menar kommer att ge bättre service än tidigare.

– Det är en insättningsautomat, som går att jämföra med en servicebox, men där man får in pengarna på kontot en bankdag efter insättning. Kontanterna är analoga men processen är digital, säger Stefan Johansson.

Om förslaget godtas blir nästa steg att hitta en plats att placera automaten, som kallas Safepoint, på.

– Är man bara pragmatisk kan man hitta en lösning, tillsammans med näringslivet eller kommunen. Det här är en tjänst som vi säljer mycket gobalt och den växer enormt, framför allt på den svenska marknaden.

I Åsele jobbar man för närvarande med att Bankomatautomaten, som sitter bredvid serviceboxen, ska bli kvar. Där har man inlett förhandlingar med Bankomat. Dorotea har gjort klart ett nytt avtal.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...