Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Ovanligt många björnattacker har skett under hösten. Senaste tiden har två incidenter skett i länet. Ingen person skadades. Foto: PRIVAT

Björn till attack mot älgjägare

På kort tid har älgjägare blivit attackerade och tvingats skjuta den anfallande björnen. Senaste händelsen inträffade i lördags utanför Åsele då en älgjägare bosatt i Luleå tvingades skjuta en björnhona som gick till attack.

ÅSELE · Published okt 25, 2018 at 07:15

Under hösten har det rapporterats i media om ovanligt många björnattacker som slutat med att jägaren har skjutit björnen. Senast var i lördags då en man från Luleå tvingades skjuta en björnhona.

Till VK berättar mannen att hans hund skällt på björnen och att han lyckades locka därifrån hunden. Trots det gick björnhonan sedan till attack. Honan hade inga ungar.

Lördagen den 13 oktober skedde ytterligare en attack mot två älgjägare som befann sig i Brattmyrberg på Stöttingfjället, Vilhelmina kommun, då en björnhona gick till attack. Jägarna hade enligt polisen förväntat sig att en älg skulle dyka upp när plötsligt en björn gick till attack. Björnen sköts på nära håll.

Ingen person kom till skada. Liknande händelser har också inträffat i Norrbottens och i Västernorrlands län.

Att björnar gör så kallade skenattacker mot folk som kommit alltför nära är inte ovanligt. Däremot sker det sällan att människor skadas eller dödas av björn.

I en nyligen publicerad studie som finansierats av Skandinaviska björnprojektet och som gjorts av några av Skandinaviens främsta björnexpterter så konstateras det att risken för en människa att bli skadad eller dödad av björn är försvinnande liten.

– Det är nästan bara män och i stor utsträckning jägare med vapen och hund som skjuter på björnen som skadas eller dödas, säger Jon Arnemo, professor, och en av författarna bakom studien.

Gruppen där bland annat professor Jon Swenson ingår har tittat på 42 fall i Norge och Sverige mellan åren 1977 och 2016. Bland de 42 attackerna hade 42 personer skadats och två hade dödats.

Nästan alla som attackerades var män, 42 stycken. En var en vuxen kvinna som jobbade i skogen och en var en ung pojke som åkte offpist med skidor.

33 av de 42 vuxna männen var jägare. 26 av dessa hade skjutit på björnen ett tiotal meter innan de attackerades och skadades. Nästan samtliga fall, 8 av 11, där det inte rörde sig om jägare så hade människorna attackerats av björnhona med ungar.

Undersökningen visar också att det är förhållandevis sällan som björnjägare skadas vid en attack. En bidragande orsak kan vara ökad kunskap bland björnjägare.

Trots att björnstammen under perioden har ökat så har antalet björnattacker med skador/dödsfall som följd inte ökat i lika stor omfattning.

Generellt sett är risken för att drabbas av en fullbordad björnattack mycket låg. För en jägare i Skandinavien handlar det om en årlig risk på 0,0003 procent att drabbas. För en som inte jagar utan besöker skogen i andra ärenden är den årliga risken att skadas eller dödas av björn 0,000025 procent.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.