Torsdag 24 september 2020

Lokaltidningen

Åselemejeri satsar stort på att marknadsföra sig

Företaget Lapplands Mejeri i Åsele har sedan starten genomgått många prövningar, som skulle få ett och annat företag att lägga ned, men ägarna Marika och Emil Niklasson har kämpat vidare.
– Nu ska vi satsa på att marknadsföra oss, säger Marika Niklasson.

Åsele · Published okt 27, 2018 at 07:15

Idén var tydlig – att göra en för Sverige helt ny ostsort, baserat på ett georgiskt recept, gjord med lokalproducerad mjölk.

Provproduktionen startade 2016 då Marika hyrde in sig i köket på Blåviksskolan. Under två månader skulle hon testa att göra ost i en vanlig kokgryta på 200 liter, med hjälp av en specialist från Georgien.

– Det gick inte. Det var inte samma mjölk här som där. Det största problemet var att det var så fet mjölk, säger hon.

Marika åkte till Georgien, landet där hon har sina rötter, för att göra praktik på ett mejeri. Väl hemma fortsatte försöken.

Paret testade osten på Åsele marknad och fick mycket positiv respons, vilket gjorde att de kom överens om att starta ett företag. Under hösten tilldelades deras rökta ostfläta SM-guld i mathantverk.

Nästa motgång kom när de inte fick någon lokal. Eftersom de redan fått beställningar på osten hade de inget annat val än att återvända till köket på Blåviksskolan.

– Vi gjorde allt för hand och det är jättesvårt. Vi kände att vi behövde göra ost, men det var inte ekonomiskt. Om vi inte gör vad vi lovat kommer det att bli svårt sedan, konstaterade Marika då.

De investerade och fortsatte produktionen i fyra månader under 2017.

– Vi hyrde nästan lokal i Lycksele, eftersom vi var så desperata. Vi hade redan investerat så mycket, säger Marika.

Ljusningen blev kontraktet som de fick i augusti, på lokalen i centrum de fortfarande huserar i. Tanken var att bygga om den på tre månader.

– Emil gjorde allt själv, så jag är jättestolt. Men det blev strul och det vi tänkte skulle ta tre månader tog elva, säger Marika.

Dessutom kom en av maskinerna till lokalen utan ånggenerator, vilket gjorde att de inte kunde börja producera ost förrän i maj detta år.

I slutet av juni invigdes den nya produktionslokalen med butik och showroom.

– Vårt nästa mål är att köpa ett större ostkar, där man kokar och pastöriserar ostmassa. Det vi har nu klarar bara 700 liter, men jag vill ha ett på två ton så att man kan göra en eller två satser i veckan. Det är bättre att effektivisera arbetstiden och energin, säger Marika.

I dag är produkterna många. Lapplands Mejeri gör sin prisbelönade rökta ost, som också finns i en variant med rökt älgkött. De gör även ost som snacks, färskost med chili samt ”vanlig” ost. En ny produkt är vassledrycken Målke. Mjölken de använder kommer från Brattens lantbruk utanför Lycksele.

– Vi har så mycket vassle och det är jättesynd att inte använda allt man kan, det är inte bra för miljön. Vassledryck med olika smaker är jättepopulärt i Österrike och det är nyttigt, säger Marika och berättar att en ny vassleprodukt är på gång.

– Vi har en produkt på gång som vi provat att göra på vassle. Det var jättegott. Den kommer kanske till sommaren.

Just nu arbetar mejeriet med att marknadsföra sig och sina produkter. Lapplands Mejeris produkter säljs sedan en tid tillbaka i ett 40-tal butiker, de flesta belägna i Västerbotten men några finns även i södra Sverige.

– Vi har fans som hör av sig så fort det är slut på affären, säger Marika och ler.

Företaget jobbar också med att skapa en internetbutik. Redan i dag kan kunder köpa paket eller presentlådor. Den långsiktiga drömmen är dock att skapa en franschise, där de kan erbjuda bönder deras koncept. Tanken är att hjälpa bönder att bygga ett mejeri och lära ut allt från grunden. Bönderna blir producenter och kan även ha en egen gårdsbutik. Lapplands Mejeri ska jobba med marknadsföring och försäljning.

– Då blir det riktigt lokala producenter. Vi tror inte på konkurrens utan på att man måste samarbeta. Nu håller vi på att bygga upp varumärket och sedan får vi se hur det går, säger Marika.

När Lokaltidningen är på besök står produktionen stilla i väntan på en maskindel från Italien. Än flyter det inte på som det ska för Marika, Emil och de tre anställda.

– Vi vill gärna tacka alla som tror på oss och stöttar oss. Många gånger känner vi att vi inte orkar, men sedan får vi positiva energier. Vi känner att Åseleborna är stolta över att ha ett mejeri här i Åsele, säger Marika.

Få satsingar i budgeten gynnar glesbygden

SORSELE Regeringens höstbudget som presenterades i måndags gav inga stora extra anslag till glesbygden. Istället handlade den rekordstora budgeten med reformer på 200 miljarder...

Förhandlingar på Rottne har inletts

STORUMAN Mer än hälften av personalstyrkan på 56 personer har varslats om uppsägning vid Rottne SMV:s produktionsenhet i Forsvik utanför Storuman. Företagsledningen vill säga upp...

Attini tar över Hotell Lappland

LYCKSELE Patrik Attini, som äger Hotell Södra berget i Sundsvall, är ny ägare av Hotell Lappland.

Hållbarhet i Saxnäs

SAXNÄS Förra veckan var det fokus på hållbarhet i hela landet. En rad arrangemang på temat genomfördes i Lokaltidningens område. I Saxnäs uppmärksammades allemansrätten och...

VIDEO: Här fångas fyra björnar på film

Tallsjö Under älgjaktens första vecka i Tallsjö fick några av jägarna uppleva någonting spektakulärt. I ungefär en halvtimme kunde de beskåda en björnhona med tre ungar.

Nya villainbrott i inlandet

INLANDET I augusti anmäldes ungefär 50 villainbrott i Västerbottens län och på senare tid har inbrottsvågen avstannat. Nu verkar inbrotten fortsätta igen och senast i helgen...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport