Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Åsele Marknad som årligen lockar till sig 150 000 besökare ställs in i år. "Det enda vi kan trösta oss med är att alla i hela Sverige har samma dilemma", säger Ulf Jonsson Ejergård. Foto: EMMA HELLGREN/ARKIV

Åsele marknad 2020 ställs in

Nu är det beslutat att Åsele marknad sommaren 2020 ställs in. Arrangörerna blickar nu framåt till nästa års marknad istället.
– Vi är i eran att hitta fler lösningar, men naturligtvis är det svårt att kompensera för 150 000 besökare, säger Jonsson Ejergård.

ÅSELE · Published maj 12, 2020 at 13:52

Spekulationerna har pågått länge huruvida Åsele marknad 2020 kommer att bli av eller inte. Förra året skrev Lokaltidningen att det blir marknad nästa år igen, men nu kan vi dementera det påståendet. Arrangörerna har väntat in i det sista med ett beslut och under tisdagen bestämdes det att marknaden kommer att ställas in.

Ulf Jonsson Ejergård, chefen på kommunens verksamhet Fritid, turism och kultur i Åsele, berättar att covid-19 är anledningen till beslutet.

– Vi trodde att det såg lite ljusare ut mot sommaren och att det skulle lätta upp. Det senaste beskedet är ju då åt andra hållet och vi är inne någonstans där vi måste fatta ett beslut.

Han tror att alla har förståelse för beslutet, då det är någonting som inte går att påverka.

– Vi vet att beslutet kommer få konsekvenser, hur stora törs man inte svara på.

– Alla förstår ju att Åsele marknad är en stor del av Åsele kommun, det går inte att komma ifrån. Hela samhället lever i det. Det är skillnaden från andra festivaler som gör oss unika, marknaden har hållt på så länge och har stor betydelse för Åseleborna.

Knallarnas webbadresser kommer nu läggas ut på marknadens hemsida, i hopp om att stötta dem genom deras webshopar.

Arrangörerna försöker ändå blicka framåt och redan imorgon påbörjas planeringen av Åsele marknad 2021.

– Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke, vi ska göra det bästa vi kan. Vi utvecklar det som skulle vara nytt för denna sommaren och tar med det till nästa år, säger Jonsson Ejergård.

Det diskuteras även om andra evenemang för Åseleborna under sensommaren som är säkrare att genomföra, bland annat drive in bio, bilorientering och poker run. Dessa aktiviteter kommer enbart att bli av ifall de är säkra att genomföra.

– Vi är i eran att hitta fler lösningar, men naturligtvis är det svårt att kompensera för 150 000 besökare, säger Jonsson Ejergård.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Bäverforskning i länet

Länet Förekommer trikiner i svenska bäver- stammen? Det är frågan för ett examensarbete vid SLU där svenska jägarkåren kan bidra med forskningsunderlag.

Långsam älg-tv fascinerar folket

KULLBERG ”Den stora älgvandringen”, som nyligen avslutades, fick tittarna att flockas framför tv:n. Det lockar även till mängder av frågor och funderingar kring älgar, frågor som...