Tisdag 26 maj 2020

Lokaltidningen

Molly Markusson på OKQ8 visar den senaste hjärtsstartaren i Åsele, den sjunde enligt HjärtLung-föreningen på orten. Hjärtstartare finns i alla kommuner i länet. Foto: BENGT JONSSON

Ännu en hjärtstartare på plats i Åsele

Den sjunde hjärtstartaren är nu på plats i Åsele. Den finns på OKQ8.
– Att det finns hjärtstartare runt om i samhället är en stor trygghet, säger Sören Skoglund, ordförande i HjärtLung-föreningen i Åsele.
Hjärtstartare finns spridda över hela södra Lappland. Dock är det svårt att få en uppfattning om hur många.

ÅSELE · Published nov 19, 2019 at 12:15

Varje år rapporteras ungefär 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600 personer. Forskning visar att överlevnaden kan vara så hög som 70 procent om HLR startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter. Detta är fakta man kan läsa sig till på HjärtLungs hemsida.

Sören Skoglund, ordförande för HjärtLung i Åsele och instruktör på hjärtstartare, tycker förstås att det är bra med ytterligare en hjärtstartare i Åsele. Nu finns de utplacerade på Kulturhuset, badhuset, Ica Nära, Åsele församling och den senaste, på OKQ8. Dessutom har HjärtLung en egen som används vid större arrangemang och det finns även en på akutbilen.

Vad Sören Skoglund vet har ännu ingen behövt användas, förutom på akutbilen.

– Men det där är en psykologisk grej också, det är en väldig trygghet att det finns hjärtstartare utplacerade, säger han.

Sören och ytterligare en från HjärtLung brukar utbilda i handhavandet. Man får också muntliga instruktioner av själva hjärtstartaren.

– Det är ju viktigt att den används rätt. Är man osäker går det också att ringa SOS Alarm på 112 och bli guidad via telefon, säger han.

Vill man veta var det finns hjärtstartare på en ort kan man gå in på hjartstartarregistret.se. Dock är det frivilligt att anmäla innehav av hjärtstartare där varför informationen inte stämmer, det finns nästan alltid fler än vad som anges. I Åsele är endast två av sju registrerade i registret.

Hjärtstartare finns utplacerade på många ställen i samtliga kommuner i södra Lappland.

Så agerar du

  • Om du hittar en medvetslös person, kontrollera medvetande: Är personen vaken?
  • Kontrollera andning, genom att skapa en fri luftväg: böj personen huvud bakåt genom att hålla en hand under hakspetsen och den andra på personens panna. Är andningen normal?
  • Om medvetslös och ingen eller onormal andning, larma 112 och starta HLR, hjärt- och lungräddning. Starta HLR direkt med 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar.
  • Slå på högtalarfunktionen i din mobil, så larmoperatören kan hjälpa till. Fortsätt med 30:2 tills annan hjälp anländer. Är ni fler livräddare på platsen, be att någon springer och hämtar närmaste hjärtstartare. Läs mer, och se intruktionsfilm, på www.hlr.nu.

Källa: Svenska Hjärtstartarregistret

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Erica hjälper Lokaltidningens läsare

UMEÅ Erica Lundholm är Lokaltidningens nya ansikte utåt som prenumerations- och kundtjänstansvarig. – Jag tycker att våra lokala nyhetstidningar är viktiga inslag i en fungerande...